Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, Başkent suyunda "Ağır metaller" bulunduğu yönündeki iddialarının gerçek dışı olduğunun, yapılan laboratuvar tetkiklerinde bir kez daha ortaya çıktığını belirtti.
Yazılı bir açıklama yapan Melih Gökçek, geçtiğimiz aylarda, ASKİ yetkilerinin İzmir'in çeşitli bölgelerinden su numuneleri alarak, incelemeler yapması ve arsenik oranının normal değerlerin çok üzerinde çıkması üzerine İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da bunun altından kalkmak için Ankara'ya iftira atmaya çalıştığını belirtti.
Başkent'in çeşitli bölgelerinden su numuneleri aldığını ve İZSU'da (İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi) yapılan tahliller sonucunda Ankara'nın suyunda kirleticilerin ve ağır metal oranlarının yüksek olduğunu iddia eden Kocaoğlu'nun açıklamalarının, gerçek dışı olduğunu dile getiren Gökçek, "Belirtilen adreslerden derhal ASKİ yetkilileri de giderek numuneler aldı.
Alınan numunelerde sodyum, demir, alüminyum, bulanıklık ve kurşun değerleri ölçüldü, çıkan sonuçlar sağlık bakanlığı İnsani Tüketim Amaçlı sular hakkındaki yönetmeliğe ve Dünya Sağlık teşkilatı değerlerine tam olarak uyduğu ortaya çıkmıştır. Zaten, Sağlık Bakanlığı ve ASKİ Genel Müdürlüğü Başkent'te 660 odak noktasından ve arıtma tesisi çıkışından sürekli numuneler almakta bu sonuçlar ASKİ'nin ve Hıfzıssıhha Başkanlığının internet sitesinde sürekli yayınlanmaktadır" diye konuştu.
GÖKÇEK'DEN KOCAOĞLU'NA 'HODRİ MEYDAN' ÇAĞRISIAlınan analiz sonuçlarının hiçbirinin normal değerlerin üzerinde çıkmadığını, İZSU değerlerinin 'tamamen gerçek dışı ve kasıtlı' olduğunu savunan Melih Gökçek, "İzmir Belediye Başkanı Sayın Kocaoğlu, kesinlikle yine halkı yanıltmakta, aldatmakta ve maalesef, ASKİ'ye ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne iftira atarak, kendisini kurtarmaya çalışmaktadır" dedi.
"Kasıtlı ve gerçek dışı rakamlar üzerine yorum yapmak ayıptır" diyen Gökçek, şöyle konuştu: "Şimdi Kocaoğlu'na bir teklifim var.
Türkiye'de bu konuda akredite edilmiş en önemli kuruluş Hıfzıssıhha'dır. Arzu ederse buna bir iki üniversite de ilave edebiliriz. Bu bölgelerden birlikte su numunesi aldıralım, iddia sahibinin iddiası doğru çıkmazsa, İZSU laboratuarını bu işi beceremediği için veya kasıtlı analizler yaparak, halkı yanılttığı için kapatsın ve özür dilesin. Yok eğer, bizim sonuçlarımız yanlış çıkarsa, normal değerlerin üzerinde gerçekten burada bir değer çıkarsa, o takdirde biz kendi laboratuarımızı kapatır ve özür dileriz.
Doğru söyleyen adam bu teklifimizden kaçmaz. Geçtiğimiz günlerde ekrandan kaçtığı gibi bu sefer de tahlillerden kaçmasın. Hodri meydan. Madem bu zamana kadar, bu kadar titiz çalışıyorlardı, neden İzmir suyundaki arsenik değerlerini tespit edemediler veya İzmir halkından gizlediler?"
"İZSU LABARATUVARINDAKİ PERSONELİ EĞİTMEYE HAZIRIZ"Aziz Kocaoğlu'nun 'Kızılırmak'ta arsenik olmaz' sözlerinin gerçek dışı olduğunu ifade eden Melih Gökçek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Arsenik göllerde ve nehirlerde de olur. Nehirleri besleyen derelerdeki topraklarda arsenik varsa, dereler aracılığıyla da göllere, nehirlere arsenik gelir. Belli ki bu konuda Kocaoğlu'nu, bazı bilgisizler bilgilendirmeye çalışmış. Burada da Kocaoğlu'nu açığa düşürmüşler. Bana göre, Kocaoğlu kendisini açığa düşürenleri, derhal açığa alarak, ilk olumlu ve düzgün icraatını yapmalıdır.
Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ laboratuarları, olmayan değerleri gerçekmiş gibi ortaya koyan İZSU labaratuvarındaki personeli de eğitmeye her zaman hazırdır. Bunun için herhangi bir ücret talebimiz de yoktur. İzmir halkı için biz bu iyiliği yapmaya hazırız.
İZSU'nun aldığı numuneler neticesinde yaptırmış olduğu analiz sonuçlarında yer alan kirleticiler ve ağır metal değerleriyle ASKİ laboratuarında yapılan analiz değerleri arasında dağlar kadar fark var. Biz, bilindiği gibi Kesikköprü'den gelen suyla Çamlıdere ve Kutboğazı'ndan gelen suları İvedik arıtma tesislerinde harmanlayarak Ankara'ya veriyoruz. Kesikköpü ham suyunda sodyum maksimum 200 değerde.
Çamlıdere ve Kurtboğazı'nda ise yok denecek değerde. İki su yarı yarıya harmanlanınca sodyum değeri de yarıya düşer. İZSU'nun analizinde sodyum 410 olarak gösterilmiş. İki su harmanlanarak verildiğine göre ham sudaki 200 değer yarıya düşmesi gerekirken nasıl oluyor da iki katına çıkıyor. Bunu anlamak mümkün değil. Bu da gösteriyor ki yaptıkları analizler tamamen gerçek ve bilim dışı asılsız rakamlardan oluşmaktadır."
(CİHAN)