Kişisel bilgilerini ele geçirdikleri kişilerin banka hesaplarını boşaltarak milyonlarca dolar para dolandıran 29 zanlının kullandığı bilgisayarlarda 500 bin kişiye ait kredi kartı bilgileri ele geçirildi.
Sanal alemde organize kredi kartı yolsuzluğu yapan şebeke mensupları, yaptıkları vurgunların paralarıyla fotoğraf çektirdileri ortaya çıktı.
Liderliğini Doktor Nekip A.'nın yaptığı 28 kişilik sanal vurguncuların 7 yıldızlı otellerde, yatlarda çektirdikleri fotoğraflar da suç delili olarak dosyaya konuldu.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi Mali Büro ekiplerinin 1 yıldır izini sürdüğü sanal dolandırıcılık şebekesinin elemanları, geniş güvenlik önlemleri altında Adliye'ye sevk edildi.
Kredi kartı vurgunu çetesinin elabaşları pratisyen doktor Nekip A., yardımcısı Ercan F, Rus uyruklu Alyona Y.ile Metin C. adliyeye getirilişinde sorulara yanıt vermediler.
Emniyet yetkilileri sanal şebekenin ev ve işyerlerinde yaptığı aramalarda bilgisayarlarında kredi kartı yolsuzluğundan kazandıkları milyon dolarları harcarken yaşadıkları lüksü de ortaya koydu. Emniyet tarafından dağıtılan fotoğraflarda birçok zanlının vurgundan elde edilen paraları kucaklarına alarak fotoğraf çektirdikleri gözlendi. Ercan F'nin vurgundan aldığı pay ile çektirdiği fotoğrafta yatakta üstünü paralarla örttüğü görüldü.
Soruşturma dosyasına da eklenen bu fotoğraflarda zanlıların Dubai'deki 7 yıldızlı Burj Al Arab Oteli'nde çektirdiği fotoğraflar, 15 bin dolara kiraladıkları öğrenilen süper yatlarda verdikleri partiler de delillendirilmiş oldu.
Bu arada zanlılardan Abdulkadir D.'nin vurgundan eline geçen paraları gitarına yaptırdığı özel bölmede taşıdığı anlaşıldı. Banka hesaplarını sanal alemde boşaltan bu kişilerden doktor Nekip A.'nin Travma, FBI tarafından dünyanın ikinci hackerı olarak tespit edilen Ercan F. ise SeaGate, Metin C.'nin de Energyzer kod adını kullandıkları anlaşıldı.
Ankara Polisi tarafından ifadeleri alındıktan sonra Ankara Adliyesi'ne sevk edilen sanal vurguncuların pek çoğunun kendi aralarında sürekli olarak e-mail üzerinden görüştüğü ve bazılarının birbirinin yüzünü ilk defa emniyette gördükleri ifade edildi.
Farklı illerde ve farklı bankalardaki bazı hesap sahiplerinin, 2005 yılında hesaplarının boşaltıldığı yönünde verdikleri ihbarı değerlendiren Ankara Emniyeti, ilk olarak Onur D. isimli hackeri yakaladı. Bu hackerin bilgisayarını inceleyen emniyet görevlileri, internet üzerinden bazı Türk ve Rus hackerlerle görüştüğünü tespit etti.
Bunun üzerine, savcılıktan alınan talimatla Ankara polisi, yalnızca rumuzları bilinen hackerleri takip etmeye başladı. Bu sırada Ağustos 2005 tarihinde Atilla E. isimli hacker yakalandı. 116 ülkedeki bilgisayarlara virüs gönderdiği gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderilen Atilla E'nin bilgisayarında yapılan incelemelerde, Onur D.'nin bilgisayarında adı geçen rumuzlara rastlandığı belirtildi.
Genişletilen operasyon sonucunda, Şanlıurfa'da bir sağlık ocağında pratisyen hekim olarak görev yapan Nekip A. yakalandı. Devamında yapılan operasyonlarda toplam 29 kişi gözaltına alındı.
TÜRK HACKERLARIN ÇALIŞMA SİSTEMİ
Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, Nekip A., Rinux.net isimli bir server kurdu. Ercan F., Metin C. ve Gökhan B. isimli şahıslar server yöneticisi olarak belirlendi. Yöneticiler, başka ülkelerde bulunan hackerlerle irtibat kurarak, banka bilgilerinin ele geçirilmesi, kredi kartı kopyalanması ve sanal ortamdan para aktarılması gibi konularda bilgi alışverişi ve satışı yapıldı.
Hackerler, önce dünya bankalarının web adres sayfalarını kopyaladılar. Ardından, bu kopya sitelerden "pishing" yöntemiyle hesap sahiplerine e-posta gönderdiler. Hesap sahipleri, gelen sahte e-postaların banka tarafından gönderildiğini düşünerek, banka ve kredi kartı bilgilerini sahte siteye gönderdiler. Bu bilgiler temin edilen boş kartlarla, marketlerin verdiği clup kartlara kopyalandı.
CLUP "KREDİ" KARTLARI Kurulan sitelerle ilgilenenlerden bazıları, çete içinde aktif görev almaya başladılar. Hackerlerden bazıları, başta Amerika olmak üzere birçok ülkedeki banka hesap bilgilerine ulaşabilmek için Rus hackerlerle irtibat kurdu. Alınan yabancı ülke hesapları bilgilerine karşılık, Rus hackerlere
Türkiye'deki hesap sahiplerinin bilgileri verildi. Bu alışverişten elde edilen banka hesap bilgileri, bazı büyük marketlerin müşterilerine verdikleri, yalnızca puan biriktirmeye yarayan clup kartlarına yüklendi. Getirilmesi resmi izne tabii olan MSR 206 isimli kart kopyalama ve şifreleme cihazlarıyla tüm işlemlerini tamamlayan hacker çetesi, yabancı ülke hesaplarını clup kartlara kopyaladıktan sonra,
Türkiye'deki güvenlik kamerası olmayan ve çipsiz kartı tanıyan ATM cihazlarından paraları çektiler.
İzmir'de bir bankanın, çip tanımayan ATM'lerinden yabancı ülke hesabından yüklü miktarlarda paraların çekildiği farketmesi üzerine, ATM cihazını değiştirdiği öğrenildi.
FBI: "ABD BANKALARINDAN 3,5-4 MİLYON $ ÇALINDI"
Operasyonun devam ettiği bilgisini alan FBI, ABD'deki bankalardan da 3,5-4 milyon Amerikan Doları'nın online yöntemle çalındığı bilgisini verdiği öğrenildi.
HACK'LENEN PARALARLA LÜKS YAŞAM
Özellikle Ercan F. isimli hackerin bilgisayarında 50 bin kart bilgisinin bulunduğu, ele geçirilen 50 bilgisayarda toplam 500 bine yakın hesap bilgisi bulunduğu tahmin ediliyor. Ercan F.'nin bilgisayarında 3 kademeli şifre bulunduğu ve bu şifrelerin bilişim polisleri tarafından 4 günde ancak çözülebildiği bildirildi. Para çekme işlemlerini gerçekleştiren Ercan F.'nin lüks bir yaşam sürdüğü, Rusya'dan bir yat ve 200 bin Avro değerinde bir ev,
Türkiye'de bir ay içinde 200 bin'er YTL'lik 4 adet daire satın aldığı öğrenildi. Diğer şahıslarda bulunan eşya ve malların tespiti ve bunlara el konulması ile ilgili savcılıktan yazı bekleniyor.
"AAA.. O DA MI BURADA?"Ankara Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amirliği'nin 2005'ten beri sürdürdüğü çalışmanın sonucunda 4 gün önce düğmeye basıldı. 13 ilde eş zamanlı yapılan operasyonlarda hacker çetesinin lideri doktor Nekip A., Mehmet A., Emre Y., Bilal S., Ayhan A., Safa K.T., Sami D., Abdulkadir D., Cem Ö., Gökhan B., Abdullatif Ö., Canan Ö., Hüseyin A., Ercan F., Alyona Y., Yalçın B., Yasin U., İlhan Ö., M.Ali M., Soner B., Engin F., Dilek F., Murat K., Mert Ö., Metin C., Volkan Ç., Ersan M., Mert M. ve Ahmet B. yakalandı. Emniyetteki ifadelerin alınması sırasında, polisin zanlıları rumuz adlarıyla çağırması karşısında hackerler "Aaa o da mı burada ?" diyerek şaşkınlıklarını gizleyemedi. Birbirlerinin gerçek isimlerini dahi bilmeyen ve emniyetin yaptığı geniş çaplı operasyonla ele geçirilen hackerlerin, yakalanamayacaklarına inandıkları telefon kayıtlarıyla tespit edildi. Bazı hackerlerin telefon konuşmalarında "Polis bu işi çözemez. Kafaları o kadar basmaz. Bizi yakalayamazlar" dedikleri, çetenin tamamının ele geçirilmesine bu nedenle şaşırdıkları ifade edildi.
Ele geçirilen bilgisayarların önemli bir kısmının çözülmesi için çalışmalar sürerken, şahıslarla birlikte 150 bin Avro'ya yakın para, çok sayıda laptop, masa üstü bilgisayarlar, clup kartlar, 200 adet boş kart, 5 adet kart kopyalama cihazı, 5 adet smart kart okuyucu, 1 adet encoder, 1 adet içine para saklanan gitar, banka hesap cüzdanları, hard diskler.Adliye'ye çıkarılan 29 zanlıdan 21'i, tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevkedildi.
AJANSLAR