kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Krizde ikinci perde

Kafkaslar'da savaşın tetiklediği Rusya-ABD gerginliği Polonya'nın füze kalkan sistemine onayıyla kızıştı. Rusya tehditkâr: Karar bize de Polonya'dan tehdide karşı nükleer silah kullanma izni verir..
Kafkaslar'da Rusya'nın Gürcistan ile Güney Osetya üzerine yaşadığı krizde geri adım atmaması, bunu üstüne 'ateşkes' beklenirken bir de ABD'nin uyarılarına Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un "Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü unutun" cevabını vermesi gerginliği daha geniş bir boyuta taşıdı. ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin "İran'a tehdidine karşı Avrupa'yı koruma" gerekçesi ile hazırladığı füze kalkan projesi için önceki akşam Polonya'dan onay geldi. Yaklaşık bir yıldır Polonya'nın kendi içindeki tartışmalarla geciktirdiği projeye onayın bir gecede çıkması 'ABD-Rusya arasında yeni bir soğuk savaş mı başlıyor' şüphesi doğurdu. Projeye karşı sert çıkışlar yapan başbakan Vladimir Putin'e Polonya'nın bu adımının ardından Rus yetkililerden zehir zemberek açıklamalarla destek geldi.

BUSH: RUSYA'YI TECRİT EDERİZ
Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovistin "Polonya'nın kararı cezasız kalmaz. Amerika'nın da zaten ilişkilerimizin kötü olduğu bir dönemde attığı bu adım esef verici" dedi. Polonya'ya "Bu da bizim nükleer silahlarımızı Polonya'ya karşı kullanmamıza izin verir" diyerek açık tehdit savurdu. Rus Dışişleri Bakanlığı da "Projenin Rusya'ya karşı olduğu somut olarak kanıtlanmıştır" şeklinde bildiri yayınladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov eylül ayında yapmayı planladığı Polonya ziyaretini iptal etti. ABD Başkanı Bush ise "Rusya'nın kabadaylık yaparak gözdağı vermek istediğini söyleyerek "Bu ilkel tutum değişmezse Rusya tecrit ile karşılaşabilir. Soğuk Savaş dönemi bitti" dedi.
Haberin fotoğrafları