Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran'la imzalanması gündemde olan enerji iş birliği anlaşması konusunda ABD'nin baskı yaptığı iddialarına ilişkin, ''
Türkiye, büyük bir ülkedir. Birisi şunu söyledi diye
Türkiye onu yapmaz'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Hacı Bektaş Veli anma törenlerinin ardından Nevşehir'e geçti. Basına kapalı gerçekleşen öğle yemeğinden sonra Cumhurbaşkanı Gül Nevşehir Valiliğini ziyaret etti.
Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu ve diğer yetkililer tarafından törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, Valilik şeref defterini imzaladı. Görüşmede, Cumhurbaşkanı Gül'e Vali Hacımustafaoğlu tarafından Hitit vazosu hediye edildi.
Ziyaretin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın
Türkiye ziyaretinde enerji iş birliği anlaşmasının imzalanmadığının hatırlatılması ve ''Neden enerji anlaşması imzalanamadı? ABD devrede miydi?'' sorusu üzerine, İran'ın,
Türkiye'nin komşusu olduğunu söyleyerek ülkelerin birbirlerinin içişlerine karışmadan ekonomik ve bölgesel ilişkilerin geliştirilmesinin önemine dikkati çekti.
''Başka bölgelerden başka ülkeler nasıl düşünür, onlar ayrı. Biz kendi çıkarlarımızı, kendi milli menfaatlerimizi düşünürüz'' diyen Gül, bölgede istikrar ve güvenliğin sağlanması için
Türkiye'nin komşularıyla iyi ilişkiler içerisinde olmayı istediğini ifade etti.
İki ülkenin farklı politikaları ve farklı eğilimleri olduğunu belirten Gül, buna tarafların saygı gösterdiğini kaydetti. Ahmedinejad'ın ziyaretinin en önemli konularından birisinin, ''nükleer mesele'' olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti: ''Böyle bir konuda, sınırımızda, bölgemizde olağanüstü bir gelişme olursa
Türkiye'nin hiç umursamaması mı gerekir? Irak savaşından sadece Iraklılar mı zarar gördü? 'Bize ne' mi dedik? Ne kadar çok etkilendik. Dolayısıyla nükleer konunun da barışçıl bir neticeye ulaşması için herkese çok iş düşer, bize de çok iş düşer. Benim yaptığım görüşmenin en önemli bölümü bu konuyla ilgilidir.''
Dışişleri Bakanlığından bu yana yakın şekilde ilgilendiği bu konuyla ilgili görüşlerini açık şekilde Ahmedinejad'a ilettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu görüşmenin yalnızca
Türkiye için değil dünya için de önemli olduğunu vurguladı. Gül, olaylara büyük ölçekli bakılması gerektiğini de dile getirdi.
Ahmedinejad'ın ziyaretinde, terörle ilgili çok detaylı bir anlaşma imzalandığını hatırlatan Gül,
Türkiye'nin terörle amansız bir mücadele içerisinde olduğunu, şehitler verdiğini ama kararlılığın eksilmediğini vurguladı.
TERÖR ANLAŞMASININ ÖNEMİTerör örgütü PKK'nın PJAK koluyla da İran'ın mücadele ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, ülkelerin komşu olması nedeniyle sınırdan terörist geçişleri olabildiğini bu nedenle terör anlaşmasının büyük önem taşıdığını belirtti.
Türkiye ile İran arasındaki enerji iş birliği anlaşması konusunda ise gazla ilgili daha önceden karşılıklı mutabakat zaptı imzalandığını anımsatarak, bunun daha da ileriye götürülmesi gerektiğini ifade etti.
Daha da ileriye gitmek için hazırlıkların yetersiz olduğunu gördüklerini anlatan Gül, bu konuda iki ülke enerji bakanlarının daha detaylı çalışacaklarını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Lütfen olaylara büyük ölçekli yaklaşalım.
Türkiye, büyük bir ülkedir. Birisi şunu söyledi diye
Türkiye onu yapmaz. Şüphesiz ki
Türkiye'nin müttefikleri vardır. Politikaları gayet açık ve nettir. İran'la birçok konuda farklı politikalarımız vardır ama
Türkiye'yi çok küçük bir ülkeymiş gibi görüp, 'Birisi şöyle dedi de onun için böyle yapıldı' sözüne inanmak doğrusu birazcık bizi üzer. Kendi halkımıza, kendi ülkemize karşı, daha takdirkar olmamız gerekir. Ülkemizin büyük meselelerle uğraştığını herkesin görmesi gerekir. Bu ziyareti bu çerçeve içerisinde görmenizi arzu ederim.''
Ahmedinejad'ın ziyareti esnasında İstanbul'da trafik sıkıntısı yaşandığının hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, alınan önlemlere kendisinin de şaşırdığını ve duruma üzüldüğünü söyledi. İstanbul Valiliği ve Emniyet Müdürlüğünün ihmal edemeyecekleri bir tehdit ve istihbarat aldığını söylediklerini aktaran Gül, tedbirlerin bu yüzden alındığını kaydetti.
ERMENİSTAN İLE İLİŞKİLERTürkiye ve Ermenistan A milli futbol takımları arasında 6 Eylülde Ermenistan'ın başkenti Erivan'da oynanacak Dünya Kupası ön eleme maçı için bu ülkeye gidip gitmeyeceğinin sorulması üzerine de Cumhurbaşkanı Gül, konuyla ilgili değerlendirmelerin devam ettiğini söyledi.
Türkiye'nin bütün bölgede istikrar peşinde olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Kafkasya İstikrar Platformu'nun da bütün bölgeyi kapsadığını hatırlattı.
Gül, ''Bölgedeki bütün bu donmuş problemlerin çözülmesi, donmuş problemlerin ileride savaşa dönüşmemesi, ileride büyük istikrarsızlıklar doğurmaması için ön tedbirlerin alınması gerekir. Biz bu çerçeve içerisinde her şeye bakıyoruz. Hiç kimseye düşmanlığımız yok'' dedi.
ANMA TÖRENLERİNDEKİ PROTESTOLARHacı Bektaş Veli anma törenlerinde yaşanan protestoların hatırlatılması ve değerlendirmesinin sorulması üzerine de Gül, Hacı Bektaş Veli'yi anmanın, onun tavsiye ve öğütlerini anlamak ve gösterdiği yolu bir kez daha yorumlamak olduğunu ifade etti.
Hacı Bektaş Veli'nin hoşgörü ve karşılıklı anlayışa işaret ettiğini söyleyen Gül, ''Farklı fikirler, düşünceler orada bir şekilde ifade edilmiş olabilir, ama hepimiz bir milletiz. Hepimizin farklılıkları
Türkiye'nin zenginlikleridir. Bunu büyütmemek gerektiğini düşünüyorum'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül bir gazetecinin, ABD'nin, Gürcistan'a yardım amacıyla iki gemisini Karadeniz'e göndermek istediğini hatırlatması ve değerlendirmesini sorması üzerine, Dışişleri Bakanlığının gelişmeleri değerlendirdiğini ve gereğini hükümete ileteceğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Bize büyüklerimizin öğrettiği, Hacı Bektaşı Velilerin öğrettiği şudur; hepimiz biriz, beraberiz, bir olacağız, birlik içinde olacağız, sadece kendimizi kucaklamayacağız, herkesi kucaklayacağız. Bu millet tek bir millettir. Alevisiyle Sünnisiyle Türküyle Kürdüyle hepimiz bir milletiz. Hepimiz bir millet olmaya devam edeceğiz ve kimse bizi birbirimizden ayıramayacak'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, 45. Ulusa1, 19. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenlerine katıldı.Konuşmasına başlarken Hacıbektaş'ta bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Gül, burada insanları biraraya getiren ruhun, anlayışın Hacı Bektaşı Veli'nin öğretileri ve onun gösterdiği işaretler olduğunu söyledi.
Türkiye topraklarının Hacı Bektaşı Veli gibi birçok büyüğe ev sahipliği yaptığını belirten Gül, ''Anadolu'yu öz vatanımız yapan, bütün milletimizi burada yoğuran Hacı Bektaşı Veliler, Yunus Emreler, Taptuk Emreler, Ahi Evranlar, bunların hepsi bizim büyüklerimizdir, önderlerimizdir, bizim değerlerimizi oluşturmuşlardır'' dedi.
Bu isimlerin Anadolu insanının mayasını yoğururken hoşgörüyü, sevgi, adalet ve muhabbeti öğrettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, insanların birbirine saygı göstermesi ve anlamasının da bu isimler tarafından öğretildiğini ifade etti.
''KİMSE BİZİ BİRBİRİMİZDEN AYIRAMAYACAK''
Cumhurbaşkanı Gül, ''(incinsen de incitme) sözünü düstur edinen, kendisine rehber eden insanların dünyada barışı ve huzuru kurduklarını'' kaydederek, ''Kendilerini incitenleri de affederler, onları da daima bağırlarına basarlar'' dedi. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu topraklar hep bunlara şahit olmuştur. Bundan sonra da inşallah böyle olacaktır. Eşitlik, hoşgörü, dayanışma, kardeşlik... Bütün bunlar sınıfları, ırkları, farklı mezhepleri, farkları, dinleri aşarak hepimizi Anadolu kazanının içinde yoğurmuştur. Bu bakımdan bizlerin aramızda farklılıklar olması gayet tabiidir. 70 milyonluk bir ülkeyiz. İmparatorluk devamı olan bir ülkeyiz. Eski topraklarımızdan gelen vatandaşlarımız var. Dolayısıyla bu ülkenin her köşesi birbirinden zengindir, birbirinden farklı kültürleri vardır, farklı sosyolojik gerçeklerimiz vardır. Bunlar gayet tabiidir, normaldir. Bu farklılıklar asla ayrılık değil, bunların hepsi bizim zenginliklerimizdir.
Bu bakımdan bize büyüklerimizin öğrettiği, Hacı Bektaşı Velilerin öğrettiği şudur; hepimiz biriz, beraberiz, bir olacağız, birlik içinde olacağız, sadece kendimizi kucaklamayacağız, herkesi kucaklayacağız. Bu millet tek bir millettir, Alevisiyle Sünnisiyle Türküyle Kürdüyle hepimiz bir milletiz. Hepimiz bir millet olmaya devam edeceğiz ve kimse bizi birbirimizden ayıramayacak. Bunu burada özellikle söylüyorum.Problemlerimiz, sıkıntılarımız vardır, olabilir. Tabii ki bizler bunları görmezlikten gelemeyiz. Ne kadar gerçekçi olursak ne kadar açık, dürüst hareket edersek problemlerimizi o kadar rahat çözebiliriz. Bu problemlerimizi çözebilme hünerini, kabiliyetini bu millet daima göstermiştir ve bundan sonra da göstermeye devam edecektir.''