kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Artık kadınlar da arkadaşlarıyla çıkıp 'kız kıza' rakı muhabbeti yapıyor.

Ve kadın rakıyı keşfetti

BURCU ALDİNÇ
09.08.2008
Bir dönem kadınlar ve bazı elit kesim rakıyı lümpen bulur ve içene 'kıro' gözüyle bakardı. Oysa günümüzde bu kural yıkıldı ve rakı 'pespaye'likten 'popüler'liğe terfi etti. Kadınlar arasında rakı içmek de bir keyif, bir trend haline geldi..
Rakıyı nasıl bilirdiniz? Ağır bir erkek içkisi ya da sadece meyhanelerde tüketilen avam bir içki olarak mı? Günümüzde rakı için, her iki tanım da geçersiz kalıyor. Bugün piyasada birçok rakı çeşidi var. Çeşit bu kadar çok olunca, rekabet de o denli kıran kırana oluyor. Bu durumda da markalar 'en iyi'yi yakalayabilmek için son teknolojiden faydalanıyorlar. Oysa uzun zaman Türk kültürünün önemli bir parçasını oluşturan rakı, sadece Tekel tarafından üretiliyordu. Zaman zaman anason ithalatının da darbe yemesiyle, rakının kalitesi iyiden iyiye düştü. Ve geleneksel içkimiz, baş ağrısı yapan, kötü kokan ve az anasonla yetinmek zorunda kalan 'avam' bir içki olmaktan kurtulamadı. Tabii bu durum da zarif tatlar arayan kadınların hiç işine gelmedi.

ARTIK UTANMIYORUZ
Sadece kadınlar değil, elit kesim de bir dönem düşük kaliteli rakıya burun kıvırdı. Sofistike Fransız şarabı varken, rakı içmek olmazdı, 'bayağı' karşılanırdı. Bir bara gelip rakı ısmarlayana da hemen 'maganda' damgası yapıştırılırdı. Ama tüm bunlar artık mazide kaldı. Çünkü günümüzde rakı sadece meyhanelerin ve erkeklerin içkisi olarak karşımıza çıkmıyor. Bugün rakı içen kadınların ve gençlerin sayısı azımsanamayacak kadar çok. Öyle ki eskiden kız kıza dışarı çıkıldı mı bir kafeye ya da şık bir İtalyan restoranına gidilirdi. Şimdilerde ise balık restoranlarında, 'rakı-balık' yapan
kadın müşterilerin çokluğu göze çarpıyor. Rakının gençler ve kadınlar arasında bir trend haline dönüşmesinde, piyasadaki kaliteli rakı çeşitleri büyük rol oynuyor. Üç kere damıtılan, fıçılarda bekletilen yaş üzümden elde edilen rakılar sayesinde, geleneksel içkimiz sonunda kadınlar arasında 'statü' kazanmayı başardı. Her şeyden önemlisi rakının ne kokusu, ne de tadı artık eskisi kadar sert değil. İpin ucunu kaçırmadığınız sürece baş ağrısı yapmadığını da göze alırsak, kadınların neden rakıya döndüklerini anlayabiliriz. Üstelik rakı artık sadece meyhanelerde tüketilmiyor, barlarda da aperatif olarak rahatlıkla içiliyor. Bir dönem sadece Fransız şarabı ya da cin tonik ısmarlayan kadınlar artık bir duble rakı ısmarlamaktan utanmıyor.