Türkiye, Perşembe gününden başlayarak İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad'ı ağırlayacak. Washington'un hiç de sıcak bakmadığı belirtilen ziyaretin de, Ahmedinejad'ın bir NATO ülkesine yapacağı ilk ziyaret de oluşturacağına dikkat çekiliyor.ABD'nin, İran nükleer programına ilişkin yeni bir yaptırım paketi için bastırdığı bir dönemde gerçekleşecek ziyaret sırasında
Türkiye'nin İran'ın 6'larla mutabakata varması için yeni bir çaba göstermesi bekleniyor.
Bu arada, Washington'un ziyaret konusunda "memnun" olmadığı belirtilmekle birlikte diplomatik kaynaklar, Bush Yönetiminden "resmen" Ankara'ya "bu ziyaret olmasa iyi olur" yönündeki bir telkinin gelmediğini ifade ediyorlar.
Tahran Belediye Başkanı iken 2005 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini yüzde 62 gibi büyük bir halk desteği ile devlet başkanı olarak seçilen Ahmedinejad'ın
Türkiye ziyareti, bir "çalışma" ziyareti formatı ile gerçekleşecek.
Ahmedinejad'ın, "resmi" ziyaret arzusuna karşın "Anıt Kabir"de saygı duruşunda bulunmaya yanaşmaması nedeniyle İstanbul ile sınırlı bir "çalışma" ziyareti yapılması konusunda mutabık kalındı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuğu olarak
Türkiye'ye gelecek olan Ahmedinejad, İstanbul'da Gül'ün yanısıra, Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşecek. Cuma günü İstanbul'dan ayrılacak Ahmedinejad'ın Cuma namazını da İstanbul'da kılacağı belirtiliyor.
"KRİTİK ZAMANLAMA"10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in davet etmeyi kabul etmediği ve son dönemde çeşitli kez gündeme gelip bir türlü gerçekleşmediği belirtilen Ahmedinejad'ın,
Türkiye ziyareti, İran nükleer programına ilişkin sürecin "kritik" bir aşamaya girdiği bir döneme rastlanacak.
Türkiye'nin bir çeşit "kolaylaştırıcı" rolünü üstlendiği, İran ile BM Güvenlik Konseyi beş daimi üyesi ve
Almanya'dan oluşan "6'lar" ile İran arasındaki son müzakerelerin kısa bir süre önce Cenevre'de yapılmış ancak sonuç çıkmamıştı.
Washington, "6'lar", İran'ın uranyum zenginleştirme programından vazgeçmesinin karşılığında bazı avantajlar önerdiği müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasından İran'ı sorumlu tutarak bu ülkeye karşı yeni yaptırımlar uygulanması için harekete geçti.
Ancak, BM Güvenlik Konseyi'nde alınacak yaptırımlar konusunda farklı görüşler bulunuyor. "6'lar" arasında yer alan Rusya'nın özellikle daha yumuşak bir tutum sergilediği"ne dikkat çekiliyor.
İSTANBUL'DAKİ GÖRÜŞMELERİran'ın nükleer programı süreci, İstanbul'da Ahmedinejad ile yapılacak görüşmelerde çok ağırlıklı bir konuyu oluşturacak. Cenevre görüşmeler öncesi ve sonrası yoğun bir telefon diplomasini gerçekleştiren Ankara'nın, İran ile "6'lar" arasında bir mutabakata varılması için çaba göstereceği, telkinde bulunacağı ifade ediliyor.
Bu arada, Bush Yönetiminin, Ahmedinejad'ın İstanbul ziyaretinden memnun olmamakla birlikte yine nükleer programı konusunda
Türkiye'nin İran'a "telkin"de bulunmasını beklediği kaydediliyor.
PKK, PJAK'A KARŞI MÜCADELETürkiye ile İran arasındaki görüşmelerde iki ülkenin, PKK ve bunun yan kuruluşu olarak bilinen PJAK'a karşı sürdürdüğü mücadele ve bu konuda yapılan işbirliği de önemli bir madde olacak. Her iki ülkenin, yapılan işbirliğinden memnun olduğu ifade ediliyor.
İki ülke arasında teknik düzeydeki işbirliğini öngören bazı mutabakat zaptlarının da imzalanacağı belirtilen görüşmelerde enerji işbirliği de üzerinde durulacak. Ancak bu konuda Ankara'nın, Washington'un olumsuz yaklaşımının etkilerini hissettiği öne sürülüyor.
Istanbul'daki görüşmelerde ayrıca uluslararası toplumun büyük kaygı ile izlediği Güney Osetya krizinin yanısına Irak, Ortadoğu gibi bölgesel sorunlar üzerinde de durulacak.
(ANKA)