kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Stratejistler savaş için ne dedi?

Yeni Haber
Gürcistan'ın Güney Osetya'ya askeri müdahalesiyle patlak veren savaş, güvenlik uzmanları tarafından yakından takip ediliyor. Stratejistler, savaşın neden ve sonuçlarını, bölge ülkelerine muhtemel etkilerini inceliyor.

Gürcistan ordusunun ayrılıkçı Güney Osetya'da başkente girmesi, Batılı uzmanlar tarafından Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin kumarı olarak yorumlandı.

Uzmanlar, Batı'nın desteğini halen arkasında hisseden ve Rusya'nın bölge üzerindeki etkisini azaltma uğraşı veren Gürcistan'ın bu hamlesinin, Asya'dan Avrupa'ya enerji kaynağı transferinde geçiş noktası olan bölgede çok daha vahim sonuçlara yol açabileceğini düşünüyor.

SAAKAŞVİLİ'YE DESTEK AZALACAK

Uzmanlara göre Saakaşvili Güney Osetya operasyonuyla "kumar oynadı." Londra'daki Royal Institute of International Affairs uzmanlarından James Nixey, Gürcistan'da yönetimi 2003 yılındaki darbeyle ele geçiren ve reform yanlısı olması, NATO üyeliğini hedeflemesi neticesinde Batı tarafından memnuniyetle karşılanan Saakaşvili'nin artık beklediği desteği göremeyeceği endişesi taşıdığını söyledi. Nixey, bunun kanıtı olarak da geçen yıl hükümet karşıtı protestonun güç kullanılarak dağıtılmasını ve Güney Osetya'daki mevcut durumu gösterdi.

Nixey, Saakaşvili'nin, Batı yanlısı olmasıyla kazandığı saygınlığını yitirme tehlikesi yaşadığını ifade etti ve "Eğer bir savaş başlatırsa Batı'daki birçok dostunun desteğini yitirir" diye konuştu.

DEFALARCA UYARILMIŞTI

Brüksel'deki AB-Rusya merkezi çalışanlarından Fraser Cameron da Batı'nın, gerginliği artırmaması konusunda Saakaşvili'yi defalarca uyardığını belirterek, Gürcü lidere verilen desteğin geleceği konusunda Nixey'in açıklamalarına benzer ihtimaller üzerinde durdu.

Avrupa Reform Merkezi dış politika müdürü Tomas Valasek, Rusya'nın Güney Osetya ile Abhazya'daki nüfuzunu artırmasının, Gürcistan'ın NATO'ya üyeliği konusunda her geçen gün daha belirgin bir engel teşkil ettiğini, Gürcistan'ın, zamanın kendi lehine işlemediğinin farkına vardığını söyledi.

Saakaşvili'nin son harekatla Rusya ve Batı arasındaki ilişkileri bozmayı amaçladığı iddia ediliyor. Valasek, Gürcistan'ın, Rusya'nın etkisini artırmasını ve durumun kendi aleyhinde gelişmesini engellemek için harekete geçmekten başka şansı kalmadığını kaydetti.

SAAKAŞVİLİ'NİN STRATEJİSİ

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma milletvekili ve Rusya Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Sergey Markov, Gürcistan'ın tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'ya askeri harekat düzenlemesindeki amacın Rusya ve Batı arasındaki ilişkileri bozmak olduğunu öne sürdü.

Markov, Rus haber ajansı RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, ''Mihail Şaakaşvili'nin stratejisi Rusya ile batı ilişkilerinin bozulmasını kışkırtmak ve bu siyasi kriz sayesinde kendi kişisel iktidarı için Batı'dan silah, para ve siyasi destek sağlamak" dedi.

RUS VE AMERKİAN SUBAYLARI BİRBİRİNE ATEŞ EDERSE?

Rusya'nın bölgedeki durumun daha vahim hale gelmesini, bölgede faaliyet gösteren Rus ve Amerikan askerleri arasında bir çatışmanın ortaya çıkmasını önlemek için doğrudan ABD ile müzakere yürütmesi gerektiğini savunan Markov, "Şaakaşvili'nin en çok istediği şey olan bölgede bulunan Amerikan subaylarının ve Rus askerlerinin birbirlerine ateş etmelerine yol açacak ortama zemin hazırlamamalıyız" diye konuştu.

Gürcistan'ın Güney Osetya'ya saldırısının 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nın açılış gününe denk gelmesinin tesadüf olmadığını kaydeden Markov, Şaakaşvili'nin böyle bir zamanlamayla "Rusya'nın vatandaşlarını korumak için bölgeye asker gönderemeyeceğini ve bir oldu bittiyle tüm Güney Osetya'yı ele geçirmeyi umduğunu" ileri sürdü.

"NATO TEŞVİK ETTİ"

Rusya'nın NATO temsilcisi Dimitriy Ragozin, Gürcistan'ı tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'ya saldırması konusunda NATO'nun teşvik ettiğini ileri sürdü.

İngilizce yayın yapan "Russia Today" televizyonunda yayınlanan haberde, Ragozin'in Gürcistan'ın Güney Osetya'ya operasyonuyla ilgili NATO üyesi bütün ülkelerin Brüksel'deki temsilcilerine resmi yazı gönderdiği kaydedildi.
NATO üyesi ülkelere Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'yi desteklememe çağrısında bulunan Ragozin, "Rusya NATO üyesi ülkelerin büyükelçileriyle danışmalara başladı. NATO üyesi ülkelerin askeri temsilcileriyle de danışmalar yarın yapılacak. Onları Saakaşvili'ye desteklerini sürdürmemeleri konusunda uyaracağız" dedi.

(İHA)