kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
GÜİZA 41 MİLYON DOLAR... Bonservis bedeli 22.1 milyon dolar olan Güiza'nın yıllık 4.7 milyon dolardan 4 senelik antlaşmasıyla toplam maliyeti 40.8 milyon dolar olurken, Mateja Kezman 34.8, Mario Jardel ise 28.5 milyon dolarlık maliyetiyle dikkat çekiyor.

Futbolun cari açığında da Türkiye dünya lideri çıktı

Fatih ATALAY
Futbolda da cari açık sorunu yaşanıyor. Bu yıl yabancı transferinde bonservis için 53 milyon Euro harcayan Türkiye, sadece 9.8 milyon Euro gelir elde edebildi..
Türkiye'nin ithalatındaki durmayan artış futbol piyasasına da yansıdı. 72 milyar dolar dış ticaret açığı, 45 milyar dolar cari açık (döviz açığı) veren Türkiye'nin futbol endüstrisi de benzer bir açıkla boğuşuyor. Yurtdışında akın akın gelen yabancı futbolcu transferine karşın her yıl bir elin parmaklarını geçmeyen futbolcu ihraç eden Türkiye, ihracatıyla ithalatı arasında oransal olarak en büyük açığını veriyor. Transfermarkt adlı internet sitesinin derlediği bilgilere göre Türkiye bu yılki transfer sezonunda yaklaşık 53 milyon Euro harcama yaptı. Aynı dönemde yurtdışına futbolcu ihracatı ise 9 milyon 750 bin Euro'da kaldı. Futbolcu ithalatı ile ihracatı arasındaki fark 43 milyon 264 bin Euro oldu. 26 ülke arasında yapılan araştırmaya göre, Türkiye ithalat-ihracat arasındaki yüzdesel fark açısından yüzde 81.5 ile ilk sırada bulunuyor. Türkiye'yi yüzde 80.8 ile İskoçya, yüzde 80 ile Ukrayna izliyor. İtalya'nın 2. Ligi olan Serie B, transfere sadece 2.9 milyon Euro harcarken, 30.8 milyon Euro'luk gelir elde edip futbolcu ihracatında rekor kırdı. Türkiye listede futbolculardan elde edilen gelirlere göre ise 26 ülke arasında 21. sırada kendine yer bulabildi. Diğer yandan Türkiye transfere harcadığı 53 milyon Euro ile 26 ülke arasında 8. sırada yer aldı. Birinciliği 332 milyon Euro ile İngiltere'nin çektiği listede, ikinci 308.2 milyon Euro ile İtalya olurken üçüncü 238 milyon Euro ile İspanya oldu.

258 MİLYON DOLARLIK İLK 11
Bu arada yaptığımız hesaplamalara göre Türkiye tarihinin en pahalı ilk 11'inin toplam maliyeti 258 milyon 300 bin Euro. İlk 11'in içinde Fenerbahçe'den 8 futbolcu yer alırken, ilk sırada yeni transfer Dani Güiza çekiyor. Futbolcularının aldığı yıllık ücrette ise Mateja Kezman ve Emre Belözoğlu 5.5 milyon dolar ile Güiza'yı izliyor.
Haberin fotoğrafları