kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Lukoil, masaya yüzde 50 ile oturdu, Akpet'in tamamını aldı kalktı

Lukoil, sektörün 6'ncı büyük akaryakıt şirketi Akpet'i aldı. Akpet Başkanı Aytemiz, Lukoil'le yüzde 50 ortaklık için masaya oturduklarını, tamamı için el sıkıştıklarını söyledi. Fiyatın 500 milyon doların üzerinde olduğu belirtiliyor..
Lukoil Eurasia Petrol AŞ, Türkiye'de genişleme planladı çercçevesinde Akpet'i satın alacağını açıkladı. Akpet'in sahibi İsmail Aytemiz'le yüzde 50 ortaklık için masaya oturan Lukoil görüşmeler tamamlandığında tamamını alma kararı aldı. Rusya merkezli OAO Lukoil şirketinin yüzde 100 tali şirketi olan Lukoil Eurasia Petrol A.Ş. ile Akpet'in yüzde 100 hissesinin satın alınması konusunda sözleşme, dün İstanbul'da imzalandı. OAO Lukoil Başkanı Vagit Alekperov, satın almanın mali boyutuna ilişkin, ''Bu alışverişin mali portresi bir ticari sırdır. Ancak 500 milyon dolardan biraz daha fazla olduğunu söyleyebilirim'' dedi.

HEDEF %10 PAZAR PAYI
OAO Lukoil Başkanı Vagit Alekperov, Akpet'in yüzde 100'ünün satın alınmasıyla Türkiye piyasasındaki varlıklarının yüzde 5'e çıkmış olacağını, bu miktarı 10 yılda yüzde 10'a çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Alekperov, Lukoil Eurasia Petrol'nin Akpet'in yüzde 100 hissesini satın alma sözleşmesi imzalamasıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Akpet ile yaptıkları işlemin, Türkiye'de organik iş modellerine uygun olduğunu ve bir yıldır bu proje üzerinde çalıştıklarını söyledi. Akpet'in satın alınmasıyla perakende alanında Finlandiya'dan Türkiye'ye kadar yayılmış olacaklarına işaret eden Alekperov, hisseleri Londra ve Moskova borsalarında işlem gören Lukoil'in yıllık 100 milyon ton petrol ve 16 milyar metreküp doğalgaz üretim kapasitesi olduğunu, 8 rafineri işlettiğini aktardı. Alekperov, Akpet'in satın alınmasıyla birlikte 10 bin benzin istasyonuna ulaşacaklarını belirterek, "Bugün yolun daha başındayız. Bu alımla Türkiye piyasasındaki varlığımız yüzde 5'e çıkacak. 10 yılda bu miktarı yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu yapmak için engel yok" diye konuştu. Alekperov, Akpet'in tüm parametreler açısından beklentilerini karşılayan şirket olduğunu söyledi.

5 YIL İÇİNDE DEĞİŞECEK
Akpet Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Aytemiz de konuşmasında, Lukoil'e hisse satışı görüşmeleri sürecine yüzde 50 ortaklıkla başladıklarını, daha sonra yüzde 51'lik satışın gündeme geldiğini, ardından bütün hisselerin alımı işlemiyle ilgili görüşmeler yaptıklarını anlattı. Aytemiz, görüşmeleri Aytemiz ailesine ait olan yüzde 100 hissenin satışını imzalayarak sonuçlandırdıklarını ifade etti. Lukoil Eurasia Genel Müdürü Fikret Aliyev de, mevcut istasyonların isimlerinin kademeli olarak değiştirileceğini ve 5 yılda Akpet logolarının Lukoil logolarıyla değişeceğini aktardı.