Anayasa Mahkemesi AKP davasını görüşmeye başlarken partinin kapatılmasının, en olası karar olduğu öne sürüldü. Financial Times gazetesi, yargıçların, iddianamenin dayanaksız olduğunu söyleyerek Sayın Yalçınkaya'yı zor durumda bırakmalarının düşünülemeyeceğine inanıldığını belirterek "AKP ve liderliğinin yasaklanması kararı, en kötü senaryodur. Aynı zamanda en olası sonuçtur" yorumunu yaptı. Gazete, "AKP hükümetinin, istikrarlı hükümet alternatifi yoktur" dedi.
Anayasa Mahkemesi AKP hakkındaki kapatma davasını görüşmeye başlarken Financial Times gazetesi,
Türkiye ile ilgili geniş bir analiz yayınladı. Vincent Boland imzası taşıyan analizde "
Türkiye kargaşaya alışık. Finansal çöküşlerden askeri darbeler ve depremler, ülkenin krizlerdeki payından daha fazlasını tahammül etmek zorunda kalıyor" yorumu yapılıyor.
AKP hakkındaki kapatma davasının hükümeti adeta felce uğrattığı görüşünü de dile getiren gazete, davanın sonucunun, AB üyeliği arayışı, "sendelenen" ekonomik program dahil,
Türkiye'nin kısa vadedeki geleceğine şekil vereceğini,
Türkiye'nin "laik güçler" ile AKP'nin büyük ancak homogen olmayan güç tabanı" arasında "devam eden savaşın niteliğini ve süresi"ni belirleyeceğini de öne sürdü.
"İKİ TARAF ARASINDAKİ MÜCADELE KRİTİK NOKTASINA VARMAK ÜZERE"
İngiliz gazetesi "Laikler ile muhafazakarlar arasındaki mücadele onyıllarca sürüyor ancak kritik bir noktasına varmak üzere" ifadesini de kullandı. "Ergenekon davası"na da işaret eden gazete, PKK'nın da, Türk ordusunun Kuzey Irak'taki operasyonlarına rağmen bir tehdit oluşturmayı sürdürdüğünü de kaydetti.
Anayasa Mahkemesi'nin, 1960 darbesinin ardından dini ve sosyal muhafazakarlığın devletin laik temellerine zarar vermesini önlemek amacıyla kurulduğunu kaydeden gazete, "
Türkiye, İslam'ın, devletin kontrolü altında olması gerektiği ilkesinin temelinde kuruldu" diye yazdı.
Birçok Türk'ün AKP'nin bu düzenlemeyi tehdit ettiğini düşündüğünü kaydeden gazete, AKP muhaliflerinin, yurt dışındakiler dahil, destekçilerinin partinin
Türkiye'yi "İslamlaştırma gündemi"ni görmezlikten geldiğini söylediklerini belirtti.
Financial Times,
Türkiye'nin büyük kentlerinin dışındaki birçok yerinde dini değerlerin sosyal davranışlarını şekillendirdiği konusunda pek kuşku bulunmadığını ancak bunun AKP tarafından alevlendirilip alevlendirilmediğinin tartışma konusu olduğunu yazdı.
Üst düzey devlet atamalarında AKP'ye sadık kişilerin tercih edildiği öne sürülen analizde türban yasağını kaldırma girişiminin daha tartışmalı olduğu belirtilirken "Mesele, bu davranışın, laik
Türkiye'ye tehdit olup olmadığı" diye yazıldı.
YASAĞIN OLUMSUZ ETKİLERİ
İngiliz gazetesi, AKP'nin yasaklanmasının olası etkilerini de ayrıntılı bir biçimde değerlendirirken partinin yurt içinde ve dışında "büyük destek ve güçlü bir meşruiyeti"nin olduğunun altını çizdi.
AKP'nin dış politikasında değişiklik yaptığını, Kıbrıs konusunda uzlaşıya yöneldiğini, Ortadoğu'da arabuluculuk rolünü üstlendiğini kaydeden gazete, partinin ekonomideki performansına dikkat çekti.
Son olarak da "AKP hükümetine istikrarlı hükümet alternatifi yoktur" de diyen gazete, partinin yasaklanması halinde de başka bir kılıfla yeniden seçime katılacağını ve daha güçlü çıkacağını savunarak yasağın geri tepebileceğini de öne sürdü.
"KAPATMA TEHDİDİ SİSMİK OLAY"
Gazete ise, davanın geri çevrilmesi anlamına gelecek bir kararın pek beklenmediğini belirterek "Yargıçların, iddianamenin dayanaksız olduğunu söyleyerek Sayın Yalçınkaya'yı zor durumda bırakmalarının düşünülemeyeceğine inanılıyor. AKP ve liderliğinin yasaklanması kararı en kötü senaryodur. Aynı zamanda en olası sonuçtur" yorumunu yaptı.
Financial Times'e konuşan Lehman Brothers'in ekonomisti Tolga Ediz de, kapatma tehdidini "sismik olay" olarak nitelendirirken "Bu davanın, ya olumlu bir sonucu olacak (ne kapatma ne yasaklar) yada da çok olumsuz bir sonucu olacak" ifadesini kullandı.
(ANKA)