*
Tercih yapacak adaylara önerileriniz nedir?
Kendilerini çok iyi tanımaları, yeteneklerini iyi bilmeleri çok önemli. Puanları bir bölümü tutabilir; ancak o bölümde meslek sahibi olmak kendi yapılarıyla uyumlu değil ise bir iki puan daha düşük, alt sıradaki bir başka bölümü yazıp yaşam boyu mutlu olmalarının doğru olduğuna inanıyorum. Çevredeki arkadaşlar, komşuları, anne babaları, öğretmenlerinin etkisiyle yüksek puanlı bir yere girip hayat boyu mutsuz olacakları bir mesleği kesinlikle seçmesinler. Bilgisayar, elektronik, biyoteknoloji, genetik, metalurji ve malzeme mühendisliği, tıp geleceğin meslekleri. Fakat hayatta başarılı olmak için sadece bu mesleklere gitmek gerektiği gibi yanlış bir kanıya kapılmasınlar.
*
Geleceğin meslekleri nelerdir?
Bilgisayar ve elektroniğin daha uzun yıllar, 10 yılı aşkın önde gideceğini düşünüyorum. Bununla birlikte biyo-teknoloji ve genetik de önemli ilerleme kaydedecek. Ayrıca metalurji ve malzeme mühendisliğinin de geleceğin mesleklerinden. Özellikle mikro elektronik, bilgisayar teknolojileri ve uzay çalışmaları için yepyeni özel malzemelerin geliştirilmesi gerekiyor. Tıp da insanlık var olduğu sürece her zaman önde bir meslek olacak. Önümüzdeki on yıl içinde henüz daha
Türkiye'de büyük bir etkisini görmemekle birlikte temel bilimlerin de gelişeceği kanaatindeyim. Yani fizik, kimya, matematik, biyoloji gibi temel bilim olmadan daha önce saydığım mesleklerde de çok fazla ilerleme sağlayamayız. Gene aynı şekilde tıp denilince fiziği, kimyayı, matematiği, biyolojiyi bilmeyen birinin başarılı olması mümkün değil.
Yayın tarihi: 28 Temmuz 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/28//haber,0E34CD4C6E6B487CBE6FF9F67B080605.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.