*
Tercih yapacak adaylara öneriniz nedir?
Günümüzde üniversite mezunlarının çalıştıkları iş alanları üniversitede eğitimini aldıkları konulardan çok daha farklı olabilmektedir. Tek bir konuda özel olarak yetişen kişi, kısa zaman içinde iş hayatında yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle öğrenciler üniversite tercihlerinde meslek eğitimine verdikleri önemin yanı sıra ileride değişecek koşullara uyum sağlamalarına, değişik iş alanlarında çalışabilmelerine, yenilikçi, yaratıcı, düşünme yeteneklerini artırıcı ve temel bilgileri en kapsamlı şekilde öğrenmelerini sağlayacak bir üniversite seçmelidirler. Üniversiteyi seçerken öğrenci ve öğretim üyesi kalitesi; mezunların başarısı; fiziki altyapı; öğrenci destek programları; eğitim sisteminin çağdaş değerlerle tutarlılığı; ders programlarının kalitesi ve öğrencilere sunduğu serbestlik; üniversitenin uluslararası saygınlığı; iş dünyasıyla ilişkisine dikkat etsinler.
*
Geleceğin meslekleri olarak hangilerini sıralayabilirsiniz?
Mühendislik, tıp, hukuk güncelliğini koruyacak başlıca meslekler. Mühendislik alanları hem ülkemizde hem de dünyada en fazla gereksinim duyulan alanlar arasında. Önümüzdeki 20 yılın en önemli gelişmelerinin beklendiği konular olarak biyoteknoloji, nanoteknoloji, malze teknolojileri, ve bunların bilgi teknolojileri ile birliktelikleri, çevre, enerji, sağlık ve lojistik alanları sayılabilir.
Türkiye'nin ihtiyaçlarını ve küreselleşme hareketlerini düşünürsek finans,
ekonomi, hukuk ve uluslararası ilişkiler konularında yetişmiş kişilere daha çok ihtiyaç duyulmakta. Önümüzdeki yıllarda daha kurumsal bir yapıya kavuşacak hizmet sektöründe görev yapacak değişik fonksiyonel alanlarda uzmanlaşmış kişilere ihtiyaç artacak.
Türkiye'nin artan üniversite eğitimi ihtiyacına karşılık verebilecek akademisyenlere ileride çok daha fazla ihtiyaç olacaktır. Özellikle uygulamalı sosyal bilimler (işletme,
ekonomi, uluslararası ilişkiler, hukuk vb.) konularında uzmanlaşıp üniversitelerde öğretim üyesi olarak çalışacak kişilere ihtiyaç hem
Türkiye'de hem de dünyada olacak.
Yayın tarihi: 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/23//haber,1C6137EB3BD34CEF902C7DB62EA0065F.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.