Kolesterol düşürücü ilaçlar hakkında çeşitli spekülasyonlar var. Bu ilaçları sürekli kullanmak yararlı mı, yoksa zararlı mı olur? Mehmet E./Trabzon
Modern tıbbın tedavi edici asıl argümanı ilaçtır. İlaçlar, etkinliği ve güvenirliği çok sayıda farklı deneylerle kanıtlanmış moleküllerdir. Buna rağmen bir ilacın beklenmedik etkileri ortaya çıkabilir, istenmeyen bazı yan etkileri olabilir ya da her hastada istenildiği ölçüde etkili olmayabilir. Ancak endikasyon (kullanma gerekçeleri) ve kontrendikasyon (kullanmama gerekçeleri) hesaplanarak, uygun dozda ve hekim gözetiminde kullanılan bir ilaçtan beklenen yarar; olası zarara göre çok daha fazladır. Tıbben bir ilacı kullanması gereken hastanın, ilacı kullanmamakla üstlendiği zarar; ilacın olası istenmeyen etkilerine kıyasla çok daha fazla olabilir.
SUİSTİMALLER OLABİLİR Her alanda olduğu gibi ilaç sektöründe de suistimaller olabilir. Bunlarla yasal yolla mücadele edilmelidir. Fakat bunları bahane edip, hastanın ilaca karşı güvenini sarsmak yanlıştır. Hipertansiyon ve diyabet gibi ilaçsız kontrol altına alınamayan hastaların çok azının düzenli ilaç kullandığı bir kültürde, bu tür spekülasyonların yol açabileceği zararlar öngörülmelidir. Dünyanın her yerinde hekimler, hastalarına tıbbi gerekçeleri dikkate alarak güvendikleri ilaçları reçete ederler. Bunun yerine neyi koyabileceğiz? Bu tür spekülasyonlar; hastaları hekim ve ilaçlardan soğutarak, şarlatanlara yöneltmektedir. İlaç fobisinden beslenerek tansiyonu düzenleyen, şekeri düşüren, kanı temizleyen, astımı tedavi eden, kanseri önleyen, kolesterolü düşüren, prostat hastalığının yol açtığı yakınmaları gideren, cinsel gücü artıran ya da mide rahatsızlıklarını düzelten ottan-çöpten tedavilerin; ilaçlardan daha etkili ve güvenli olduğu hakkında elimizde bilimsel olarak geçerli kanıtlar var mı?
HEKİME GÜVENİN Ateroskleroz (damar duvarında sertleşme ve damar tıkanıklığı) ve bununla ilişkili kalp-damar hastalığı tanısı almış kişilerin, sahip oldukları risklerden değiştirilebilir olanlarının yani sigara, obezite, kötü beslenme, stres, diyabet, hipertansiyon ve kolesterol yüksekliğinin kontrol altına alınması gerekir. Yoksa; kalp krizi, ani ölüm, beyin kanaması, felç, uzuv kaybı gibi felaketlerle yüzleşilebilir. Kan kolesterolünün istenilir düzeylerde tutulması da; etkin ve güvenli bir yaklaşımdır. Benim önerim; eğer hekiminiz kolesterol düşürücü ilaç almanızı gerekli görüyorsa, alın. Endişeleriniz varsa; bunları hekiminizle tartışın. Fakat, oradan buradan işittiğiniz söylentilerle tedavinizi kendi başınıza değiştirmeyin veya terk etmeyin.
Bugünkü Tüm Yazıları
Kolesterol düşürücü ilaçlar düzenli olarak kullanılabilir mi?
Yayın tarihi: 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/23/gny/tozlu.html
Tüm hakları saklıdır.