Hayatımızı emanet edeceğimiz hekimin, mesleki bilgi ve becerisinin yeterli olduğundan, bizim için elinden gelen her şeyi yapacağından, nasıl emin olabiliriz? Bunun garantisi var mıdır? Ayşe M./İzmit Hasta ve hasta yakınlarının hekimin tıbbi bilgi ve becerisini ölçmeleri, oldukça güç ve hatta imkansızdır. Hastaların hekimlerini seçmelerinde, daha çok eşdosttan, konu-komşudan alınan tavsiyeler belirleyicidir. Bu tavsiyeler hekimin tıbbi bilgi ve becerisinden çok, insanlarla iletişim yeteneklerinin iyi olmasıyla alakalıdır. Hekimlerin mesleklerini icra ederken, gerekli asgari bilgi ve beceriye sahip olup olmadıklarını ölçme sorumluluğu; öncelikle onları yetiştiren eğitim kurumlarına; hekim istihdam eden kurumlara, sağlık güvencesi ve sigorta hizmeti veren kuruluşlara, Tabip Odası gibi mesleki kuruluşlara, uzmanlık derneklerine ve Sağlık Bakanlığı'na aittir.
YETERLİLİK SINAVI ŞART! Gerek mezuniyet öncesinde, gerekse sonrasında bu ölçme işlemi; ulusal düzeyde, standart, belirli periyotlarla ve bağımsız organizasyonlar tarafından yapılıp, sertifikalandırılmalıdır. Mezun olan hekimlere belirli aralıklarla yeterlilik sınavlarına girip başarılı olma zorunluluğu getirilmelidir.
SORU SORMAK HAKKINIZ Hasta kendisini muayene ve tedavi edecek olan hekim hakkında yeterince bilgilenme hakkına sahiptir. Hekimin hangi fakülteden ne zaman mezun olduğu, mezuniyet sonrasında aldığı eğitimler ile diğer mesleki deneyimleri hastadan esirgenemez. Hasta hekimine; kendisine uygulanacak operasyonu kaç kez yaptığını, bu ameliyatlar sırasında ne sorunlar yaşandığını ve kaç hastanın ameliyata bağlı olarak öldüğünü sorabilir ve aldığı cevaplara bakarak; o hekime ameliyat olup olmamaya karar verebilir. Ne var ki; hem bu soruları sorabilen hasta sayısı çok azdır, hem de alınan cevapların istenilen maksada uygun olması pek nadirdir. Hastalar için önerilebilecek en güvenli yol; tanıdıkları ve güven duydukları bir başka hekimin tavsiyesini almaktır.
Bugünkü Tüm Yazıları
Bir hasta, hekiminin tıbbi yeterliliğinden nasıl emin olur?
Yayın tarihi: 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/21/gny/haber,1E21B66D9FE3447D9B9C50568BDEDCE5.html
Tüm hakları saklıdır.