kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
17 metrelik barların amacı insanların tanışıp kaynaşmasını sağlamak.

Yeni trend: 17 metrelik barda beraber eğlenmek

BURCU ALDİNÇ
27.04.2008
İskender kebaplı pizza, kaktüslü martini, trüf mantarlı bal ve kızarmış cheesecake... 30 Nisan'da Nişantaşı'nda açılacak Longtable, sadece 17 metrelik 'sosyalleşmeyi' sağlayan barı ve girişteki podyumu ile değil, ilginç kokteylleri ve mönüsüyle de dikkat çekiyor..
Sürgü kapı açılıyor ve spot ışıkları eşliğinde podyumdan geçiyorsunuz. İki yanınızda ise 50'şer kişilik oturma kapasitesi olan 17 metrelik barlar var. Kısacası 100 kişinin podyumda yürürken sizi süzmesi olası. 30 Nisan'da, yani önümüzdeki çarşamba açılacak olan Çapa Marka'nın yeni mekânı Longtable'dan bahsediyoruz. Nişantaşı Sofa Otel'in içinde yer alan mekân, birçok ilke imza atmaya hazırlanıyor. Longtable'da sizi ilk olarak kristal bardaklar karşılıyor. Ahşap sürgü kapının iki tarafında da kristal şarap bardakları var. Mimar Mahmut Anlar, yaklaşık 700 adet kristal bardak kullandıklarını söylüyor. Longtable (uzun masa) adını, girişteki 17 metrelik uzun bardan alıyor. Sanki deprem olmuş da ikiye ayrılmış gibi duran bar, ters dekore edilmiş. Mekândan içeri girdiğinizde barmenlerin sırtını görüyorsunuz. Barda otururkense, karşı barda oturan müşterileri... Ama uzun bar masası tek seçeneğiniz değil. Çünkü mekânın restoran ve bahçe kısmı da var. Üstelik belirli bir saatten sonra, bar ve restoran kısımları bölücü ayna panellerle birbirinden ayrılıyor.

YENİ TREND: OTEL BARLARI
Mekânın mimarı Mahmut Anlar, bir restoran tasarlarken en çok müşterilerin dağılımına önem verirmiş. Uzun masa fikri de zaten bu şekilde çıkmış. Restoran kısmı oldukça romantik bir dekorasyona sahip. Diğer alışık olduğumuz Çapa Marka mekanlarından çok farklı. Zaten İzzet Çapa da buradan, "Benim haşarı ruhumu yansıtmayan tek mekânım," diye bahsediyor. Miami'de Delano Bar, Londra'daki Sanderson Hotel'in içindeki Long Bar gibi burası da şık bir butik otel barı olarak tasarlanmış. Çapa Marka yöneticilerinden Murat Özalp, "Otel barları artık dünyada yeni bir trend. Çünkü daha saklı. Ekonomik krizden ötürü artık kimse ortalıklarda çok görünmek istemiyor. Biz de bu nedenle otel içinde olmayı tercih ettik," diyor.

ASMALAR BURSA'DAN...
Mekân üç farklı bölümden oluşuyor. Girişteki uzun bar, restoran kısmı ve bahçe. Bahçe kısmında, içi kristal ve buzlarla dolu bir bar var. İçkiler ve meyve suları bu barın etrafındaki buzlara saplanmış, açık büfe havasında servis edileceklermiş. Bahçe kısmının üstü sarmaşıklarla kaplanmış. Mahmut Anlar, kısıtlı zamanı olduğu için gidip, Bursa'daki köylülerden asma bahçelerini satın almış.

ŞARKÜTERİ BARI DA VAR
Longtable'ın en ilgi çekici özelliklerinden biri şarküteri barı. Dünyada bir carpaccio çılgınlığı olduğunu saptayan ekip, yaklaşık 20 çeşit salamın bulunduğu bir şarküteri barı oluşturmuş. Müşteri, şarküteri barından kendi carpacciosunu kendi seçebiliyor. Zaten mönüde de çok özel carpaccio çeşitleri var. Hamursuz bir pizzayı andıran carpaccio margarita, odun ateşinde pişen brie peynirli dana carpaccio, şarküteri bölümündeki lezzetlerden sadece birkaçı.

TÜRKÇE MÜZİK YOK
Longtable'da akşam yemeği canlı piyano eşliğinde yeniyor. Sonrasında ise biraz caz, biraz house, biraz da 80'ler çalacakmış. Ama Türkçe 80'lerden bahsetmiyoruz. Çünkü Long Tabel'da Türkçe müzik olmayacak. Burada eğlence gece 03.00'a kadar devam edecek. İsteyen girişteki 'uzun masa'da eğlenecek, dileyen 400'er kiloluk dev kadın heykellerinin olduğu buz bara, yani bahçeye çıkacak.

ET KAÇ GÜN DİNLENSİN?
İtalyan ve dünya mutfağı mönüsüne sahip olan mekân, steak konusunda da iddialı. Bunun için yurtdışından iki farklı steak makinesi getirtilmiş. Makinelerden biri dry age (yaşlandırma) makinesi. Eti, 10 gün içinde ister 40 gün, ister 50 gün yaşlandırabiliyormuş. Diğeri ise pişirme fırını. Üç katlı olan bu fırın, bir katında bifteği az pişmiş, diğerinde orta, diğerinde ise çok pişmiş olarak çıkarabiliyormuş. Kısacası "Bifteğim çok pişmiş," gibi şikâyetler bu fırın sayesinde sona erecek gibi gözüküyor.

SERVİS TAVALARLA...
Servis tabağı yerine çoğunlukla tavalar kullanılıyor. Makarna ve etler bakır tavalar içinde masaya geliyor. Tahta üzerinde masaya getirilen peynirler de trüf mantarlı bal, şampanyalı yaban mersinli reçel ve badem likörlü reçel ile birlikte servis ediliyor.

SALATA MASADA YAPILIYOR
İsteğe göre bazı yemekler de masa başında hazırlanıyor. Örneğin steak tartar mı yemek istediniz, şef yanınıza geliyor, steak tartarınızı kesiyor, bıldırcın yumurtanızı kırıyor ve hemencecik servis ediyor. Bunun dışında her gün bir salata çeşidi de masa başında hazırlanıyor. Martini içmek isteyenlerin masasına da barmenler yetişiyor. Elinde shakerı, martiniyi gözlerinizin önünde hazırlayıp, servis ediyor.

TRÜF ÇILGINLIĞI
Mekânın bir başka özelliği ise envai çeşit trüf mantarının bulunması. Tam bir trüf delisi olan İzzet Çapa, tatlıdan makarnaya kadar her yemeye trüf katarmış. Long Tabel'da da trüflü carpaccio, trüflü bal hatta trüflü cheesecake bile var. Ayrıca şarküteri barında trüf rendesi ve püresi de etin üzerine eklemek isteyenler için hazır bulunuyor.

KIYAFETLER DİCE KAYEK'TEN
Personel kıyafetleri Dice Kayek'in Paris'teki stüdyosunda hazırlanmış. Avizeden duvarlara kadar birçok yerde kullanılan kristaller, personel kıyafetlerinde de karşımıza çıkıyor. Gri ve siyahın hakim olduğu kıyafetlerde kadın-erkek ayrımı yok. Kısacası tüm personel, kristal taşlı kolej kravatı, dapdar bir pantolon ve gömlekten oluşan takımı giyiyor.

HAMURSUZ PİZZA

Longtable, mönüsündeki farklı yemeklerle de dikkat çekiyor. Mutfakta Gazi-Bilal Ateş kardeşler var. İkili mönüyü oluşturmadan önce Las Vegas'taki tüm ünlü restoranları gezmiş. Aynı adlı salatayı andıran tavuklu Sezar pizza ve İskender kebap pizza en çok dikkat çekenler. Kilosuna dikkat edenler için de hiç hamur kullanılmadan hazırlanan tavuklu pizza var. Girişteki uzun barın mönüsü ise biraz daha farklı. İsteyenler buraya küçük tabaklarda servis edilen atıştırmalıklardan sipariş edebiliyor.

WASABİLİ BLOODY MARY
Bar mönüsünü oluşturmak için yurtdışından mixologistler yani yeni içki icat eden uzmanlar gelmiş. 30'un üzerinde martini çeşidi ve bir o kadar da mojito var. Acı-tatlı içkiler dünyada çok tutuyor. Longtable da bu trendden nasibini almış. Wasabi ve sake ile hazırlanan Bloody Mary, çilek, krema, bisküvi ile hazırlanan Cheesecake martini ve sakeli, üç üzümlü martini içki çeşitlerinden bazıları. Bunun dışında limoncello ve kaktüslü martini de var. Ama İzzet Çapa, "Bu yaza safranlı martini damgasını vurur," diyor. Ayrıca mekânda ballı, naneli, salatalıklı şampanya çeşitleri de var.
Haberin fotoğrafları