8 yıl sonra ikinci albümü 'Şöhret Yolu'nu çıkaran Sultana, Roling Stone dergisine konuştu: Dışarıda rap yapanlar yaşadıkları yerler ve acılar yüzünden öyle giyiniyor!..
Sultana ikinci albümü 'Şöhret Yolu'nu Doublemoon etiketiyle piyasaya çıkardı. İlk albüm 'Çerkez Kızı'ndan bu yana sekiz yıldır pek ortalarda görünmeyen ünlü rapçi yeni albümünü anlatırken lafını da kimseden esirgemedi...
* Her şeyin bir zamanı var herhalde.
Türkiye için çok yeni, genç neslin daha kolay dinlediği bir müzik türü hip-hop. O yüzden beş altı yıl içerisinde bu noktaya gelmesi kaçınılmazdı.
Türkiye'de bu müziğin ilk örneklerini yaptığım için de mutluyum.
* İlk albümümden sonra
Türkiye'de kalmadım. Kalabilirdim ama kalmadım. Bu işin en zorlu kısmı o albümü yapmak. Böyle zor bir dönemden sonra 'Albüm bitti, oh keyfini çıkarayım' diye düşünürken 'Kuşu Kalkmaz'la ilgili yasaklamalar, sorunlar başladı.
BU ŞARKI KAPILARI AÇTI
* Küsmedim de 'aman be!' oldum. Ama birçok insandan da destek geldi. Aslında bir açıdan da memnunum, birçok konu daha rahat konuşulmaya başlandı. Kapıları açtı bu şarkı. İnsan Hakları Beyannamesi'nin 60. yıldönümü için hazırlanan projeye bu şarkı da dahil edildi.
* Hip-hop camiası çok enteresan. Erkeklerin kızlara karşı tavır alması bana ters geliyor. Bir de bazen 'Buradaki insanlar acaba hip-hop nedir bilmiyorlar mı?' diye düşünüyorum. Çünkü hip-hop adı altında bir şeyler yapılıyor ama müziği bilmiyorlar. Öyle bir camia ki bu, herkes bindiği dalı kesiyor.
* Diss (rapçilerin birbirlerini yermek için yazıp söyledikleri parçalar), battling (rapçilerin atışması) burada yanlış algılanmış ve kullanılmış şeyler. Amerikan hip-hop kültüründe bu anlamda bir şey yok. Amerika'da özel geceler vardır, MC'ler çıkar, karşılıklı atışırlar ama hep bir espri vardır.
YENİLİKLERİ KUCAKLARIM
* Benim bir dünya görüşüm, hayat tecrübem, eğitimim var. Bunların hepsi müziğime yansıyor. Daha önce şöyle bir örnek vermiştim; bazen bir evin içindesinizdir ve yüksekliği, tavanları, odaları bilirsiniz ama evin dışına çıkıp da yolun karşısından baktığınız zaman o tablo bütünleşir. Kapısını da görürsünüz, çatısını da... Onun gibi bir şey.
* Amerika gibi bir ülkede yaşamak biraz zamanın ötesinde olmak gibi bir şey. Çünkü orada 10 sene önce tecrübe ettiğiniz şeyler buraya daha yeni geliyor. Bence açık olmak gerekiyor yeniliklere. Yeniliğe hep şüpheyle bakıyoruz ama bu yeniliği teşvik etmek ve kucaklamak taraftarıyım.