Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan'ın ani ölümü beni çok etkiledi. Sizce kendisinin ani ölümüne ne neden oldu? İbrahim M./Giresun
Dopingle mücadele etmek üzere bizim de üyesi olduğumuz
Türkiye Futbol Federasyonu'ndaki cenaze töreninde hocam Prof. Dr. Turgay Atasü ile konuşmaları dinlerken, benim de aklıma aynı soru geldi. Bunun cevabını 'kesinlikle şöyledir' diye vermek mümkün değil ama bildiklerimizi, gözlediklerimizi ve öğrendiklerimizi biraraya getirerek fikir yürütebiliriz. Önce bildiklerimize bakalım. Merhum Hasan Doğan yoğun stres ile yaşayan, aşırı çalışan, tiryaki derecesinde sigara içen, pek de zayıf sayılmayacak bir yapıya sahip biriydi.
RİTMİ BOZULDU! Sonradan öğrendiklerimize gelince; tansiyonu yeterince kontrol altında değildi ve geçmişinde de kalbine dair sorunlar yaşamıştı. Kötü olay; yemek üzerine girip ter attığı hamam çıkışında olmuştu. Bunların sonucunda, birinin kalbi ile ilgili sorun yaşayabileceğini söylemek için doktor olmaya gerek yok. Hastalığın aniden ortaya çıkışı, hızlı gelişimi ve tesadüfen orada bulunan tecrübeli bir doktorunun müdahale etmesine rağmen hastanın geri dönmemesi de, vefatın kalp kaynaklı olduğunu düşündürüyor. Enfarktüs geçirmiş olsun ya da olmasın asıl sorun kalp ritminde yaşanan ani bir bozukluk. Muhtemelen merhum başkan, birden ortaya çıkan bir ventiküler taşikardi ve takip eden ventriküler fibrilasyon sonucu öldü.
POMPA MANTIĞI VAR! Kalp, bir pompa mantığı ile çalışır. Önce kanı içine doldurur, sonra da dışarıya basar. Ne zaman hangi işi yapacağını da, kalbi bir ağ gibi saran sinir dalları üzerinden iletilen elektrik sinyalleri söyler. Bu sinyallerdeki şaşma ya da karışıklık, kalbin pompa işini yapamamasına ve ani ölümlere neden olabilir. Bu ritim bozuklukları, kalp-damar tıkanıklığı ile seyreden hastalıklar zemininde gelişir. Yani koroner kalp hastalığı olanların, bu tür problemleri yaşama riskleri daha çok. Aşırı sıcak ve terlemeye bağlı tuz kayıpları ve beraberinde kullanılan tuz kaybettirici tansiyon ilaçları ya da idrar söktürücüler de, risk durumu yaratır. Aslında vücutta birbirini destekleyen birçok korunma sistemi var. Fakat birçok olumsuz faktör üst üste eklenince, beklenmeyen sonlar ortaya çıkabiliyor. Maalesef, her yıl binlerce insan kalbe bağlı hastalıklar yüzünden erken yaşta yaşamını yitiriyor.
Yayın tarihi: 10 Temmuz 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/10/gny/eeroglu.html
Tüm hakları saklıdır.