kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
N. Sarkozy

Sarkozy yine AB'yi birbirine düşürdü

Senin yüzünden birlik krizde. İrlanda senin politikaların yüzünden Lizbon Antlaşması'na 'Hayır' dedi... Ortak aldığımız kararlarla dalga geçiyor, onları sürekli küçümsüyorsun. Politikalarımız ile alay etmene alıştık artık.....
Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı'nı salı günü devralan Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin AB'nin yapısal reformlarından birçok kurumsal değişikliğe kadar aktif bir biçimde çalışmak istemesi birlik içinde çatışmalara yol açıyor. Avrupa Birliği'ni tek bir anayasa çatısı altında toplamaya çalışan Lizbon Antlaşması'nın İrlanda'da yapılan referandumla reddedilmesinin krize soktuğu birlik bu kez Sarkozy'nin AB Komisyonu'nun ticaretten sorumlu İngiliz üyesi Peter Mandelson'la ağız dalaşına sahne oldu. Polonya Devlet Başkanı Lech Kascynski'nin Lizbon Anlaşması konusundaki ısrarından dolayı çıkıştığı Sarkozy, anlaşmayı İrlanda'nın reddinin sorumlusu olarak Mandelson'u gösterdi. Fransa lideri Avrupalı çiftçileri satmakla suçladığı Mandelson için "Avrupa'nın tarım ürünlerini yüzde 20, Afrika'ya tarım ihracatını yüzde 10 düşüren anlaşmayı kabul etmemizi istiyorlar. Bu Avrupa'da 100 bin kişinin işsiz kalması demek. Ayrıca her 20 saniyede Afrika'da ölen çocukların sayısının artması anlamına geliyor. Buna izin vermeyeceğim" dedi.

'SARKOZY İŞİME KARIŞIYOR'
Mandelson ise Sarkozy'nin bu açıklamalarına cevap vererek "AB üyesi 27 ülke adına yapılan anlaşmaları Sarkozy küçümsüyor. Sarkozy'nin bizim politikalarımızla dalga geçmesine alıştım. Tüm ülkelerin uzlaştığı konulara Sarkozy'nin karışması benim işimi zorlaştırıyor" dedi. Bu karşılıklı atışma İngiliz basınında "İngiltere ile Fransa AB içinde kavgaya tutuştu" yorumlarına yol açtı.
Haberin fotoğrafları