İLİŞKİLİ HABERLER
Ampulleri değiştirip TV'nin sesini kısma 'zam'anı geldi
Ampulleri değiştirip TV'nin sesini kısma 'zam'anı geldi
1 Temmuz'da gelecek zamla birlikte yılbaşından bu yana elektrik faturamız yüzde 40 artmış olacak. Sırada sanayicinin yapacağı fiyat artışları da var. Artık vatandaşın tasarruftan başka çaresi kalmadı..
Elektrikte 1 Temmuz'dan itibaren devreye girecek olan yüzde 22'lik zamla birlikte yılbaşından bu yana yapılan toplam zam yüzde 40'ı geçmiş oldu. 2008'e girmeden önce ayda 70 YTL elektrik faturası ödeyen bu zamlarla birlikte yaklaşık 30 YTL'lik ekstra faturayı karşısında bulacak. Aylık elektrik faturası 100 YTL'yi aşacak. Üstelik elektrikte zammın burada kalmayacağının işaretleri de geliyor. 1 Temmuz'da başlayan otomatik fiyatlama sistemiyle beraber değişen maliyetlere göre fiyatlar yeniden belirlenecek. Ham petrolün varil fiyatı 142 doları aşar, doğalgazda fiyat artışları devam ederken, önümüzdeki aylarda da elektriğe zam beklenmesi kaçınılmaz görünüyor. Eneri Bakanı Hilmi Güler'in önceki gün yaptığı 'Yüzde 22 fazla bir oran' değil açıklaması da bazı çevreler tarafından 'Zammın arkası gelecek' olarak yorumlanıyor.
VATANDAŞA ÇİFTE DARBE
Elektriğe yapılan zam kuşkusuz sanayiciyi ağır bir şekilde etkileyecek. Sanayici zammın tamamını olmasa bile bir kısmını ürün fiyatına yansıtacak. Böylece bir yandan elektrik faturası yükselen vatandaş, diğer yandan yeni zamlarla karşı karşıya kalacak. Sanayici maliyetini kurtarmaya çalışırken, evsel tüketicinin, yani sıradan vatandaşın yapabileceği tek şey ise 'elektriği verimli kullanmak'. Araştırmalara göre, Türkiye'de her evde 3 ampul daha tasarruflu ampuller ile değiştirilse yılda 250 milyon YTL'lik enerji tasarrufu mümkün. Beklenti enerii verimliliği ile atılacak her adımla birlikte 2010 yılına kadar yapılacak tasarruf miktarının 2.5 milyar YTL'yi bulması. Bu yıl sadece faturaları düşürmek için değil, enerjide gerekli yatırımların yapılmaması nedeniyle üretimin tüketimi karşılayamama tehditi de 'tasarrufu' zorunlu kılıyor. İşte faturayı düşürecek tasarruf tedbirleri:
* AMPUL: Çocuklara gereksiz yere ampul yakmamayı öğretmeli. Akkor lambalardan verimli ampullere geçiş sağlanmalı. Kompakt Florasan'ların satın alma maliyeti yüksek olsa da Akkor lambaların ömrü 750 saat iken bunların ömrü 10 bin saati buluyor. Verimli ampuller akkor lambaların yüzde 20'si kadar elektrik kullanıyor. Philips'in araştırmasına göre Türkiye'de her evde 3 adet ampul daha verimli enerji tasarruflu ampullerle değiştirilse yılda 1.910 gwh'lik enerji tasarrufu sağlamak mümkün. Bu da yılda 250 milyon YTL'lik enerji tasarrufu demek.
İLİŞKİLİ HABERLER
Ampulleri değiştirip TV'nin sesini kısma 'zam'anı geldi
Yayın tarihi: 29 Haziran 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/06/29//haber,0C65AE3EE874459F8FE53BA760BEDCA1.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.