kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
'Essentials /Seçkiler' isimli albümünün çıkış tarihi 1.5-2 ay geciken Cem Adrian, ses telleri yüzünden ciddi bir sorun yaşamış. Ses tellerini kaybederse en kötü ihtimalle yazar olacakmış.

Benim için Fazıl Say'ın keşfi denmesi güzel

ASLI ÖRNEK - GÜNAYDIN
'Essentials/ Seçkiler' isimli albümünü geçtiğimiz hafta çıkaran Cem Adrian, kendisine "Fazıl Say'ın keşfi" denmesinden hiç de rahatsız değil! Adrian: Bu laf kulağa güzel geliyor, benim için sorun yok!..
Geçtiğimiz sene çıkardığı 'Aşk Bu Şehri Terk Etti' albümüyle dikkatleri bir kez daha üzerine çeken Cem Adrian, bu kez 'Essentials/ Seçkiler' isimli albümüyle karşımızda. Bu kez hedefinde türküleri o ilginç ses rengiyle söylemek var. Sanılanın aksine daha güleryüzlü bir kişiliğe sahip olan Cem Adrian, bu röportajda yeni projelerini anlattı. Bundan böyle Adrian sahnede ve beyazcamda hep karşımıza çıkacak. Adrian'la müziğini, yeni projelerini ve özel hayatını konuştuk.

* İnsanlar sizi 'Fazıl Say'ın keşfi' olarak betimliyor. Bundan hoşlanıyor musunuz?
'Fazıl Say'ın keşfi' lafından irkilmiyorum. Çünkü Fazıl Say'la karşılaşmasaydım tüm bu yaşadıklarım başıma gelmeyebilirdi. Fazıl Say'la bizim buluşmamıza keşif demiyorum, kesişme diyorum. Çünkü Fazıl Say da bana kendi kadar değer veren bir sanatçıydı, biz bir noktada kesiştik. O benim önüme doğru taşlar koydu, daha sonra kendi müziğini yapmaya devam etti. Onunla müzikal bir ortak paydada birleşmek çok güzeldi. Burada sorun yok! Cem Adrian artık çok bireysel olarak görülen bir isim. Evet 'Fazıl Say'ın Keşfi Cem Adrian' deniyor ama kulağa güzel geliyor. Sorun yok! Benim için hiçbir zaman sorun olmaz.

SES PERFORMANSIM İDDİALI!
* Geçtiğimiz hafta da bir türkü albümünüz çıktı. Ama menajeriniz 'Essentials/Seçkiler' albümünü, albümden bile saymadığınızı söyledi!
Şöyle düşünüyorum; albüm benim için söz ve bestelerini kendimin yaptığı bir çalışma... Türkü albümü ise benden beklenen bir şeydi. Ben bir yıl içinde iki albüm kaydettim. Bir tanesi 'Essential/ Seçkiler' bir diğeri de benim kendi albümüm 'Emir'. Bu albüm benim için ara gibi... Her türküyü 10'ar günde kaydettim. Normalde 15 günde albüm yaptıklarını söylerler ya, benimkisi altı ay sürdü. Bu albümde çok iddialı ses performansları var. Hiçbir albümümde sesimi bu kadar çıplak sunmamıştım.

* Peki repertuvarda yer alan türküleri seçerken, birilerinden yardım aldınız mı?
Hayır. Ben zaten türkü dinleyen bir insanım ve çok da seviyorum. En çok sevdiğim ve beni bir yerlere götüren türküleri bu albüme koydum. Ege'den 'Bir Ataş Ver', Trakya'dan 'Ben Annemi Özledim', Azerbeycan'dan 'Ay Gız' ve 'Ayrılık'... Bu albümü bir profesyonel gibi de düşünmedim. Zaten profesyonel anlamda yapmış olsaydım 'Şuradan da bir şey koyalım' derdim. Ama öyle olmadı. Albümde 10 türkü ve bir ilahi bulunuyor.

NICK'İ OLAN KONUŞUYOR!
* Albüme gelecek eleştirilere hazır mısınız?
Doğrusunu isterseniz eleştiriler her zaman olacaktır. Altı dolu olan eleştirileri dinlerim ama altı çok boş olan eleştirileri dinlemem. İnternete baktığınız zaman nick'i olan herkes konuşabiliyor. Beni eleştiren insanlar önce müzik kanallarını açsınlar önce onları eleştirsinler. Neler oluyor, bitiyor ona baksınlar. Benim niçin çırpındığımı bir görsünler. Sonra beni eleştirmeye kalksınlar. Bana gelene kadar o kadar çok eleştirecek kişi var ki... Kadınlarda sesini beğendiğim isimler var ama erkeklerde sesini beğendiğim sanatçı yok!

* Ulaşmak istediğiniz hedef ne?
Aslında ben istediğimi 'Aşk Bu Gece Şehri Terk Etti' albümüyle elde ettim. Önceki albümde, çalışmamı özgür bir şekilde çıkarmak istiyordum. Benim en büyük özgürlüğüm buydu. Müzik endüstrisi içinde kimsenin bana karışmayacağı müzik sektörünü kurmak gibi... Ankara'da ekibimiz var, bu sektöre pek girmiyoruz. Cem Adrian sürüye dahil olmayan, taviz de vermeyen bir müzisyen olmak istiyor. 'Söylendiği gibi bir sese sahipsem, dünyaca ünlü biri olabilir miyim?' gibi bir amacım yoktu. Ama Türkiye'de müzikal anlamda ben bundan ileri gidemem. Bu, algıyla ilgili. Ben bu kadar algılanıyorum ve bu benim sorunum değil! Sonbaharda çıkacak 'Emir' albümümden sonra dili olmayan dünyayla ilgili müzik yapacağım.

ZATEN DÜNYA MÜZİSYENİYİM!
* Dili olmayan derken...
İngilizce ya da Türkçe değil! Daha çok sesin, vokalin ön planan çıktığı bir şey... Bu, Cem Adrian dünyaya açılıyor falan değil, Cem Adrian zaten dünyanın müzisyeni... Sadece Türkiye'de doğmuştu. Şimdi dili olmayan bir müzik yapmaya başlayıp, dünyada bir şeyler yapmak istiyorum. Başka da bir hedefim yok!

* Türküler projesi devam edecek mi?
Bu üçlü bir proje bundan sonra cazı ve klasik müziği çıkacak. Albümün devamında Türkçe birşey yok! Devamında İtalyanca aryalar olacak.
Haberin fotoğrafları