kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Askerlik tecil süreleri uzadı

Yeni Haber
Akademisyenlerin 35 yaşına, Milli Takım kadrolarında yer alan sporcuların ise 38 yaşına dek askerliklerini tecil edebilmelerini öngören yasa değişikliği ile Çavuş ve Uzman Çavuş Kanunu ile Harp Akademileri Kanunlarındaki değişiklikler Resmi Gazete'de yayınlayarak yürürlüğe girdi.

5768 sayılı "Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", 5769 "Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", 5770 sayılı "Çavuş ve Uzman Çavuş Kanun'unun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ve 5771 sayılı "Harp Akademileri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

MİLLİLERE 38 YAŞINA KADAR ASKERLİK TECİLİ


5768 sayılı Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olup hizmetinin özelliği nedeniyle sevkinin ertelenmesine ihtiyaç duyulan kamu personelinden, devlet veya kendi hesaplarına yurtiçinde veya dışında görev, staj, yüksek lisans, ihtisas veya doktora yapmaları nedeniyle aranan yaş sınırını 33'ten 35'e çıkarıyor.

(A) Milli Takım, Olimpiyat Oyunları, Dünya ve Avrupa Şampiyonaları ile uluslararası müsabakalarda ilk 3'e giren ve bu dereceleri alan takımların kadrolarında yer alan etkin spor yaşamını sürdüren sporcuların askerlikleri ise 38 yaşını doldurdukları yılın sonuna dek tecil ediliyor.

Profesyonel 1. ve 2. futbol liglerinde yer alan takımların kadrolarında bulunan profesyonel futbolcuların, 3 ve daha fazla ligi bulunan diğer spor dallarında en üst 2 ligde yer alan takımlar ile en az 2 ligi bulunan spor dallarında da en üst ligde yer alan takımların uluslararası kuralların öngördüğü sayıdaki sporcuları da askerliklerini 38 yaşına dek erteleyebilecekler.

Fakülte ve yüksekokul bitiren uzman erbaşların astsubaylığa geçişlerindeki koşullardan birisi olan yaş koşulu yerine, hizmet süresi esas alınacak.

Eğitim sürelerinin 5 yıla çıkarılması nedeniyle, askeri lise ve astsubay hazırlama okulu ve son sınıf öğrencilerine harçlık da ödenecek.

Mevcut uygulamada, muayene ve tedavileri yalnızca askeri hastanelerde yapılan uzman erbaş ve aileler, kamu sağlık kuruluşlarından da ücretsiz yararlanabilecek. Sözleşmesi sağlık nedeniyle sona eren uzman erbaşlar, maluliyet kararı beklemeden sağlık yardımından da yararlanacak.

Komando ve yüzer birliklerde görevli uzman erbaşlara herhangi bir kaza durumunda sözleşme feshi yerine, ''kuvvet'' ve "sınıf" değişikliği olanağı getiren yasaya göre, komando branşıyla yalnızca yüzer birliklerde kadro görev yeri bulunan sınıflardaki uzman erbaşlar, en az 4 yıl fiili hizmetlerinden sonra kuvvet ve sınıf değişikliği yapabilecek.

Sözleşme feshini gerektiren suçlardan dolayı haklarında dava açılanlara, kendi istekleriyle sözleşmelerini yenilemeseler dahi davaları sonuçlanıncaya dek ikramiyeleri ödenmeyecek.

DİĞER YASALAR

5769 sayılı Askerlik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa'ya göre, askere alınmayla ilgili her türlü işlemlerde Milli Savunma Bakanlığı yetkili olacak. Bakanlık, yalnızca itiraz üzerine değil, herhangi bir biçimde elde edilen bilgi ve belgelere göre de işlem yapabilecek.

Çavuş ve Uzman Çavuş Yasası'nda değişiklik yapan yasaya göre, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na da diğer kuvvet komutanlıkların da olduğu gibi çavuş yetiştirme yetkisi tanınacak.

Harp Akademileri Yasası'nda değişiklik yapan yasaya göre, Askeri Bilimler Araştırma Merkezi, Harp Akademileri'ndeki enstitülerin bünyesine alınacak.

(ANKA)