Unakıtan: Suudiler şeker fabrikalarıyla ilgileniyor
İLİŞKİLİ HABERLER
Unakıtan: Suudiler şeker fabrikalarıyla ilgileniyor
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, otoyol özelleştirmelerinin bu yıl içinde gerçekleştirileceğini, ancak beklenen gelir konusunda "bir şey söyleyemeyeceğini" söyledi. Şeker fabrikalarının tamamının da bu yıl içinde özelleştirileceğini kaydeden Unakıtan, Suudi Arabistan gibi, bazı Orta Doğu ülkelerinden yatırımcıların ilgileneceğini duyduğunu aktardı.
Unakıtan, Euromoney Türkiye Finans ve Yatırım Forum konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.
SUUDİLER ŞEKER FABRİKALARIYLA İLGİLENİYOR
Otoyol özelleştirmelerinin bu yıl içinde yapılacağını, ancak beklenen gelir konusunda bir tutardan söz edemeyeceğini ifade eden Unakıtan, şeker fabrikalarının tamamının da bu yıl içinde özelleştirileceğini bildirdi. Şeker fabrikalarına uluslar arası yatırımcı ilgisi beklediğini vurgulayan Unakıtan, Suudi Arabistan gibi, bazı Orta Doğu ülkelerinden yatırımcıların ilgileneceğini duyduğunu söyledi.
IMF TÜRKİYE İLİŞKİLERİ
IMF ile ilişkilerin bundan sonraki seyrine yönelik soruyu da yanıtlayan Kemal Unakıtan, Türkiye'nin şu anda iki tane çıpası olduğunu belirtti. Unakıtan, "Eskiden üç taneydi. Şimdi iki tane var. Bunlardan bir tanesi AB'nin kriterleridir, ikincisi bizim orta vadeli mali çerçevemizdir. Türkiye kendi çıpasını kendi meydana getirdi. Türkiye için bu çok önemlidir. Bununla ilgili açıklamalarımız oldu. Bundan sonra da orta vadeli mali çerçeve ile ilgili son hesaplamalarımızı arkadaşlarımız ilan edecek. Herhalde bir hafta içerisinde açıklanır" bilgisi verdi.
Bu yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinin nasıl geçeceğine ilişkin tahminin sorulması üzerine ise, Türkiye'nin istikrarlı bir ülke olabilmesi için her an sanki zor geçecekmiş gibi hesaplamalarını yapması gerektiğini kaydetti.
Unakıtan, SSK prim affı gibi uygulamalar popülist uygulamalar gibi algılandığına ilişkin görüşlerin hatırlatılması üzerine, Türkiye'nin istihdam üzerindeki vergi yüklerini azaltmasının şart olduğunu, rekabet gücünü artırabilmesi için maliyetleri düşürmesi gerektiğini ifade etti. Unakıtan, zaman zaman IMF ile aynı şekilde düşünmeyebileceklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Bu bizim yanlış olduğumuz manasında değil. Biz daha önce vergi barışı yaptık. Vergi barışında bize dediler ki '700 trilyon TL tahsil edemezsiniz'. Biz oradan 4,7 katrilyon TL para tahsil ettik. Bütçemize koyduk. O zamanki sıkıntılarımızı kaldırdık. Gidip şimdi o parayı bulamayıp dışarıdan borç mu alalım, yoksa alacaklarımızla ilgili bir yeniden yapılandırma mı yapalım? Haliyle benim alacağımı tahsil etmem çok daha iyi oluyor, verimli oluyor. Biz bu yolu tercih ettik. Bunu da yaptık ve bundan da memnunuz. IMF de buna karşı çıktı. Ne yapalım, çıkarsa çıksın" diye konuştu.
Unakıtan, Hazine'nin borçlanma faizlerinin kendisi için önemli olduğunu, bu oranın düşürülmesi, Merkez Bankası faiziyle Hazine'nin borçlanma faizi arasındaki makasın çok açık olmaması gerektiğini ifade etti.
Türkiye'nin AB üyeliğine neden ihtiyaç duyduğuna ilişkin soru üzerine, AB'nin bir konsept olduğunu, Türkiye'nin AB'ye katılımının yanı sıra ekonomi, demokrasi, şeffaflaşma, insan hakları gibi alanlardaki AB kriterlerini almasının da büyük önem taşıdığını söyledi. Unakıtan, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin en büyük hedefleri olduğunu ve bundan vazgeçmeyeceğini kaydederken, "Hiç kimse bize bu konuda başka şeyler biçmeye kalkmasın" dedi.
(ANKA)
İLİŞKİLİ HABERLER
Unakıtan: Suudiler şeker fabrikalarıyla ilgileniyor
Yayın tarihi: 17 Haziran 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/06/17//haber,2FE26CC3E2904D1C85E1155506B2C0E2.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.