Fethiye'de çöp alarmı!
SABAH İNTERNET
26.05.2008
21 ülkede aynı gün gerçekleştirilen "Akdeniz'i Temiz Tutalım" (Clean-up the MED) kampanyası çerçevesinde TURMEPA öncülüğünde, Fethiye İskelesi'nde sualtı temizliği yapıldı. Fethiye Limanı'nda yapılan su altı temizlik çalışmalarında su altından sayısız, şişe, lastik ve sandalye çıktı.
TURMEPA Genel Müdürü Levent Ballar, denizi kirletenin insan olduğunun bu sembolik temizlikle de ortaya çıktığını vurgularken, bir an önce önlem alınmazsa, Fethiye Körfezi'nin yok olacağını söyledi.
Ballar, Göcek Körfezleri'nin Dünya'da başka benzeri olmadığını, ama önlem alınmadığı için bu körfezlerin alarm verdiğini söyledi. Ballar, halen Göcek Körfezi'ne sayısız tekne girdiğini, ama atıklarını 5 mil açığa değil, Körfez'e boşalttıklarını belirterek, bilimsel çalışmalarda da tekne atıkları ve kontrolsüz tekne trafiği yüzünden Körfez'in tehlike altında olduğunun ortaya çıktığını vurguladı.
Dünya için ekolojik miras olarak görülen Akdeniz'i koruması için İtalyan Çevre Koruma Örgütü Lagambiente öncülüğündü, Akdeniz'deki kirliliğe dikkat çekmek, temizlik hareketi başlatmak ve farkındalık yaratmak için tüm Akdeniz ülkelerinde aynı günlerde düzenlenen Clean-Up the MED, Türkiye'de TURMEPA öncülüğünde gerçekleştirildi.
Projenin Fethiye çalışmalarında 25 Mayıs sabahı İskele Meydanı'nda yaklaşık 300 ilköğretim ve lise öğrencisi ile balık adamlar kıyı kenarı ve su altında temizlik yaptılar.
Fethiye Deniz Ticaret Odası ve Fethiye Belediyesi desteği, Castrol Marine'in katkılarıyla düzenlenen etkinlikte üç dalgıç İskele'nin Meydanı'nda 10 metrekarelik su altı bölümünde 1 saat boyunca temizlik yaptı. 1 saatlik temizlik sonucunda 10 metrekarelik alandan 10 araba lastiği, 40'dan fazla bira ve şarap şişesi, bir radyo - kasetçalar, iki lastik çizme, yaklaşık 20 tane plastik bahçe sandalyesi, 3 saplı temizlik paspası, çok sayıda kablo, hortum, kupa ve tabak çıktı.
TURMEPA Genel Müdürü Levent Ballar özellikle çocuklara yaptığı konuşmada, Dünya'da tek bir Fethiye Körfezi olduğunu, bu körfezin böyle kullanılması durumunda Türkiye'nin en güzel deniz ve koyunu kaybetme tehlikesiyle kaşı karşıya kalacağını söyledi. Denizi kirletenin insan olduğunun bu sembolik temizlikle de ortaya çıktığını vurgularken, bir an önce önlem alınmazsa, Fethiye Körfezi'nin yok olacağını söyledi.
Fethiye, Göcek Körfezleri'nin Dünya'da başka benzeri olmadığını, ama önlem alınmadığı için bu körfezlerin alarm verdiğini söyledi. Ballar, halen Göcek Körfezi'ne sayısız tekne girdiğini, ama atıklarını 5 mil açığa değil, Körfez'e boşalttıklarını belirterek, bilimsel çalışmalarda da tekne atıkları ve kontrolsüz tekne trafiği yüzünden Körfez'in tehlike altında olduğunun ortaya çıktığını vurguladı.
Ballar'ın verdiği bilgiye göre, Akdeniz Dünya denizlerini yüzde 1'ini oluşturuyor. Dünya nüfusunun yüzde 7'si Akdeniz'e kıyı ülkelerde yaşıyor. Yalnızca kıyı kentlerinde yaşayanların sayısı 150 milyonu geçiyor. Ancak Akdeniz'deki kirlenmenin boyutu suyun yaşam alanını çok büyük ölçüde kısıtlıyor. Örneğin 1980'de Akdeniz'de 1000 Akdeniz Foku yaşarken bu sayı günümüzde 70 adede kadar düşmüş durumda.
Yayın tarihi: 15 Haziran 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/06/15//haber,4AEC3C01A6EC4FC2A797005CAED7E9E2.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.