kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ahmet İyimaya

AKP'li İyimaya'dan sürpriz öneri

ANKARA
Meclis Adalet Komisyonu Başkanı AK Partili Ahmet İyimaya'nın "Askıya alıcı veto" teklifine göre, yasada yapılacak değişiklikle Meclis, Anayasa Mahkemesi'nin bazı kararlarını uygulamayabilecek..
Anayasa Mahkemesi'nin, türban kararına tepki gösteren AK Parti'den sürpriz bir öneri geldi. Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Meclis'e mahkemenin bazı kararlarını veto etme yetkisi verilmesini istedi. İyimaya dün parlamentoda yazılı bir açıklama ile "askıya alıcı veto" yetkisi adını verdiği anayasa değişiklik önerisini gündeme getirdi. İyimaya'nın önerisine göre TBMM üye tam sayısının en az üçte birinin (184) yazılı teklifi ve beşte üçünün (330 oy) gizli oyu ile Anayasa Mahkemesi'nin iptal ve itiraz davalarına ilişkin kararları ile yürürlüğü durdurma kararları askıya alınabilecek.

3 KOŞUL ARANACAK
Meclis'in veto yetkisini kullanması için 3 koşuldan biri aranacak. İyimaya, öneride bu koşulları şöyle sıraladı:

* Anayasa Mahkemesi kararının anayasaya açıkça aykırı olması,
* Dürüst yorum ilkeleri ile bağdaştırılamaması,
* Temel normun birden fazla anlam içermesi yahut kararda kanun ya da anayasa koyucu gibi davranılması.

NELER VETO EDİLMEYECEK?
Anayasa Mahkemesi'nin vekillerin özlük hakları, temel hak ve özgürlükler, vatandaşlık, oy kullanma gibi siyasi haklar ile ilgili verdiği kararlar veto edilip askıya alınamayacak. Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası antlaşmalarda yer alan temel hak ve hürriyetlerin geliştirilmesine ilişkin Anayasa Mahkemesi kararları da askıya alınamayacak. Askıya alma teklifi, Anayasa Mahkemesi kararının yayımını izleyen 10 gün içinde TBMM'ye verilebilecek ve 3 ay içinde sonuçlandırılması gerekecek. Askıya alma kararı, Anayasa Mahkemesi kararını bütün hüküm ve sonuçları ile ortadan kaldıracak. Mahkeme kararında denetlenmiş olan kanun ve KHK'ların hiçbir işleme gerek kalmadan uygulanmasına devam edecek.