kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Nevruz, kavun ve karadut şerbeti.

Sindirim için çeşit çeşit şerbet

Önder Bey'in Kiva Han'ı oluştururken yola çıkış noktası Türk kahvesi kültürünü yaşatmak olmuş. Yani usulüne göre Türk kahvesi yapmak... "Bunun usulü de kül üzerinde yapmaktır," diyor. Onlar da bir aparat yapmışlar bunun için, üzerine koydukları kumda pişiriyorlar kahveyi. Piyasada bu usule uygun ağır cezve bulamadıkları için de kalın bakırdan özel bir cezve yaptırmışlar. Ve her gelene kahve sipariş ederken dört dakika bekleyeceklerini, çünkü iyi kahvenin ritüeline göre ağır ağır pişmesi gerektiğini anlatıyorlar. Bağımsız üreticilerden satın aldıkları kahvelerle iyi bir harman oluşturmuşlar. Damla sakızlı, kakuleli, menengiçli, muskatlı gibi kahve çeşitleri var. Ama aromalı sanmayın, gerçek sakızı ya da muskatı dövüp kahveye katıyorlar. En önemli özelliklerinden biri de şerbetleri. Demirhindi, sumak, erik, Frenk inciri, nevruz şerbeti gibi çeşitlere mevsimine göre farklı meyvelerin şerbetleri de ekleniyor. Örnek verecek olursak, nevruz şerbeti; nane, roka, dereotu, tere, maydanoz, fesleğen gibi otlar, ayrıca kivi ve portakal ile yapılıyor. Şeker oranı çok az, ferahlatıcı. Her gelene tadım bardaklarında şerbet ikram ediyorlar. Yakında mürver çiçeği ve meyan kökü şerbetlerini de mönüye katacaklar.