kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ege'de it dalaşına Grapsas molası sona erdi

Yeni Haber
Yunanistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dimitrios Grapsas'ın Türkiye ziyareti sırasında hava sahası ve karasuları ihlallerine "mola veren" Atina, Ege'de gerginliği yeniden tırmandırıyor. Orgeneral Grapsas'ın ziyareti öncesinde aniden "bıçak gibi kesilen' hava ve karasuları ihlalleri, konuk komutanın Türkiye'den ayrılmasından kısa bir süre sonra yine başladı.

Yunanlı komutan Orgeneral Graspas, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın konuğu olarak 25 - 28 Mayıs tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret etti. Ziyaret öncesinde, Yunan uçakları ve gemilerinin son aylardaki ihlallerinde artış dikkat çekiyordu. Nerdeyse her gün Ege'de bir ihlal yaşanırken, 23 - 29 Mayıs tarihleri arasında tüm ihlallere "mola' verildi. Son olarak 23 Mayıs'ta, Yunanistan'a ait bir sahil güvenlik botu Türk karasularını ihlal etmiş, Yunan F-16 ve Mirage uçakları da uluslararası hava sahasında eğitim uçuşu yapan Türk F-16'larıyla it dalaşına girmişti. Bu gelişmenin ardından Orgeneral Grapsas'ın ziyaretine 2 gün kala Ege'de "sular bir anda duruldu".

Orgeneral Büyükanıt ile Orgeneral Grapsas'ın yaptığı görüşmelerde güven artırıcı önlemler çerçevesinde iki ülke askeri ilişkilerinin geliştirilmesi hedeflendi. Görüşmeler sonrasında yapılan açıklamada, iki komutanın güven artıcı önlemlerin uygulama bağlamında gözden geçirdikleri ve etkinliklerini artırma yollarını ortaya koydukları duyuruldu.



-MOLA KISA SÜRDÜ-



Ancak bu "balayı' çok kısa sürdü. Orgeneral Graspas'ın ülkesine dönüşünün hemen ardından Ege'deki ihlaller hız kazandı.

İlk olarak 30 Mayıs günü Yunanistan'a ait bir sahil güvenlik botu 15.05-20.00 saatleri arasında Kardak Kayalıkları bölgesinde Türk karasularını ihlal etti. Genelkurmay Başkanlığı gerekli girişimlerde bulunulması amacıyla konuyu Dışişleri Bakanlığına bildirdi.

Yine aynı gün Sakız Adası'nın batısında, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın uluslararası hava sahasında eğitim uçuşu yapan F-16 uçaklarına, Yunanistan'ın N.Ankhialos ve Limni meydanlarından kalkan F-16 uçakları tarafından 2 kez önleme yaptı.

31 Mayıs günü ise Yunanistan'a ait bir askeri nakliye uçağı, Datça'nın batısında Türk hava sahasını ihlal etti. Rodos Adasından kalkarak Kos Adası'na giden C-27J tipi uçak 12.33-12.37 saatleri arasında Türk hava sahasını ihlal edince, Genelkurmay Başkanlığı bu ihlali de Dışişleri Bakanlığına bildirdi.

(ANKA)