The Michelin Guide (Michelin Rehberi) günümüzde dünyanın en iyi restoran ve otellerini yıldızlarla ödüllendiren bir rehber niteliği taşıyor. Oysa 1900 yılında ilk kez basıldığında TIR ve kamyon şoförleri için tasarlanmıştı. Michelin firması Fransa'daki şoförlerin yolculukları boyunca konaklayabilecekleri otelleri, pubları, umumi tuvaletleri, benzin istasyonlarını kolayca bulabilmeleri için Michelin Rehberi'ni piyasaya sürmüştü. 1920 yılına kadar bedava dağıtılan rehber, 1926 yılında iyi yemek pişiren restoranları bir yıldızla ayırt etmeye başladı. İkinci ve üçüncü yıldız ise 1930'lu yılların başında eklendi. 1930 yılına kadar mavi kapakla basılan kitapçık, 1931 yılında kırmızı renk kapakla basıldı. Ancak zaman içinde Michelin, şoförler için restoran ve konaklama rehberi olmaktan çıktı ve dünyanın en prestijli otel ve restoranlarını seçen bir rehber haline geldi. Dünyanın birçok farklı ülkesinde basılan rehberde en fazla yıldıza Japonya sahip. Bir restoranın Michelin yıldızına sahip olabilmesi ise hiç de kolay değil. Üstelik bir yıl yıldız kazanan restoran, ertesi yıl yıldızını kaybedebiliyor. Michelin ekibi, habersiz şekilde farklı zamanlarda restoranı ziyaret ederek, dekorasyondan hizmete, yemekten temizliğe kadar her şeyi değerlendiriyor. Şarap mönüsünün de oldukça önemli olduğu rehberde İsa Bal'ın çalıştığı The Fat Duck'ın tam üç yıldızı var.
Yayın tarihi: 1 Haziran 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/06/01/pz/haber,C07882895E764908969A8C35E5A7E5C5.html
Tüm hakları saklıdır.