Dikkat: Her 20 şaraptan biri bozuk
Üretilen her 20 şaraptan birinde mutlaka mantar problemi olduğunu biliyor muydunuz? Peki ülkemizdeki kişi başı yıllık şarap tüketiminin sadece bir litre olduğunu? Taksim'de açılan yedi katlı şarap akademisi, kaliteli şarap isteyen bilinçli tüketiciler yaratmayı amaçlıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Dikkat: Her 20 şaraptan biri bozuk
Türkiye topraklarının yaklaşık 6 bin yıllık şarap tarihi var. Ama günümüzde hâlâ şarap içmeyi, daha doğrusu kaliteli şarap içmeyi bilmiyoruz. Fransa'da kişi başı yıllık şarap tüketimi 60 litrenin üstündeyken, bu rakam bizde bir litreyle sınırlı. İçilen şarapların büyük kısmı da sofra şarabı, yani düşük kaliteli. Türkiye'de bilinçli bir şarap tüketicisi yaratmayı hedefleyen Kayra, firması Taksim'de yedi katlı bir akademi açtı. Amatörler ve sektör çalışanları için iki farklı eğitim programı başlattıklarını söyleyen Kayra Şarapları Direktörü Bülent Özfırat, sektörde çalışan garson ve barmenlerden kurs ücreti de talep etmediklerini belirtiyor.
BİN ÇEŞİT ŞARAP
Yedi katlı şarap akademisinde farklı sınıflar ve kurslar var. Londra bazlı WSET okulu da akademiyle ortak bir sertifika programı başlatacak. Bu programdan mezun olanlar, sertifikalarıyla Londra'da garson olarak iş bulabiliyor. WSET'nin en üst kademesinden mezun olanlar ise dünyada sadece 140 tane olan 'master of wine' yani 'şarap uzmanı' arasına dahil oluyor. Akademide sadece kurs verilmiyor. Dört dilde birçok yayının olduğu şarap kütüphanesi de herkese açık. Buradan faydalanmak için üye olmak gerekmiyor. Akademinin en alt katında ise Yeniköy Cafe Swiss'den aşina olduğumuz Aydın Yazıcı, Wine&Wine isminde yaklaşık bin çeşit şarabın bulunduğu bir restoran açmış. Burada pahalı şarapları kadehte isteyebiliyorsunuz. Restoranın bir üst katında ise, beğendiğiniz şarabı satın alabileceğiniz bir butik bulunuyor. Restoran müşterileri, bu butikte satılan şaraplara yüzde 40'a varan indirimlerle sahip olabiliyor.
ROSE KÜLTÜRÜMÜZ YOK
Kayra Şarapları Direktörü Bülent Özfırat, Türkiye'deki şarap tüketimiyle ilgili istatistikler verdi:
* Türkiye'de kırmızı şarap tüketimi yüzde 85 iken, beyaz şarap tüketimi yüzde 15 ile sınırlı. Avrupa'da ise yüzde 65 kırmızı, yüzde 35 beyaz şarap tüketiliyor.
* Ülkemizde en çok Boğazkere-Öküzgözü karışımı içiliyor. Dünyada en çok satan kırmızı şarap üzümü ise Merlot ve Caberne Sauvignon.
* Türkiye'de rose şarap kültürü yok. Toplam tüketim yüzde 1'in altında. Oysa Güney Fransa'da yazın öğlen yemeklerinde ve plajlarda en çok rose içiliyor. Bizde ise rosenin yerini bira alıyor.
* Şarapta yıllar çok önemli. Şarap üzümü ve markası aynı olsa da bir yıl, bir yılla tutmuyor. Yağış ve kuraklık gibi etkenler, şarabın kalitesinin düşmesine ya da artmasına neden oluyor. 2007 yılı Türkiye'deki bağlar için verimli geçti. Kuraklık bazı bölgelere yaradı. Üzüm su bulamayınca, toprağın içinde arayışa geçer ve yolda mineraller bulur. Bu da şaraba yarar. Dünya genelinde ise 2007, verimsiz bir yıldı. Güney Fransa'da seller oldu. Bu nedenle 2007 yılına ait Güney Fransa şarapları önerilmiyor. Özfırat, Türkiye'de bilinçli şarap tüketicisi olmadığını söylüyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
Dikkat: Her 20 şaraptan biri bozuk
Yayın tarihi: 31 Mayıs 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/31/ct/haber,5051F006BE034F75A0048B7397AF7C8E.html
Tüm hakları saklıdır.