19 Mayıs itibariyle sigara kullanımının sınırlanmasına dönük 5727 sayılı yeni yasa uygulamaya girecek. Ancak, bir hekim olarak benim kaygılarım var. Kimse, bu yasanın nasıl uygulanacağını bilmiyor? Yasakları çiğneyenlere hangi yaptırımlar, kimler tarafından ve nasıl uygulanacak? Alihan E./İstanbul 5727 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun, 19 Mayıs 2008 gününden itibaren uygulamaya giriyor. Böylece 19 Mayıs tarihi, yine bir kurtuluş mücadelemizin dönüm noktalarından biri oluyor. Artık ortak alanlarda sigara içmek ve sigara içilebilir mekan bulmak mümkün olmayacaktır. Kişilerin istemedikleri halde sigara dumanına maruz kalmaları önlenebilecektir.
AYRINTILAR NET! Ancak sonucu, uygulama belirleyecektir. Nitekim, 1996 yılında kabul edilen 4207 sayılı kanun da; bu konuda önemli tedbirleri öngörmüştü. Ancak, kanunun uygulanmasındaki bazı belirsizlikler nedeniyle, istenilen ölçüde verim elde edilememişti. Yeni yasada uygulamaya dönük ayrıntılar, çok net olarak tanımlanmıştır. Kime ne tür sorumluluklar düştüğü ve bunların nasıl yerine getirileceğine dair net bilgiler yer almaktadır. Yasada, öngörülen cezaların 5326 sayılı Kabahatler Kanununun ilgili maddelerine uygun olarak kesilmesi gerekmektedir. İl ve ilçelerde mülki amirler, müdürler, belediye encümenleri, kurum yöneticileri, kolluk kuvvetleri ve belediye zabıtası; yasanın görev yüklediği ve uygulamadan sorumlu olan taraflardır. Mülki amirler; kamu kurumlarına söz konusu kanunun uygulanması ve takibine dönük kararlılıklarını yansıtan bir yazı yazabilirler. Kurum yöneticileri de; çalışanlarına yazılı veya sözlü uyarılarda bulunup, yasanın kendilerine verdiği sorumluluğun gereğini yerine getireceklerini deklare edebilirler. Yasa gereği kamu kurumlarına ve kanunda belirtilen diğer yerlere uyarı levhalarının asılması gerekmektedir. Kolluk kuvvetleri ve zabıta, kendilerine yüklenen yasal görevle ilgili bilgilendirilip, uyarılmalıdırlar.
TEPKİNİZİ GÖSTERİN Sigara içenler bu durumu bir fırsat bilip, 19 Mayıs'ı 'Sigarayı Bırakma Günü' belirlemelidir. Çünkü sigarayı bırakmak isteyenleri en çok zorlayan husus; bıraktıktan sonra sigara içilen ortamlarda bulunmak zorunda kalmaları ve sigara içenlerin baskılarıdır. 19 Mayıs itibariyle, bu sorun ortadan kalkacak. İsteyen herkes, sigarayı bırakabilir. İşyerlerinde, ortak bırakma planları yapılabilir. Yasaya uymayan ve yasakları çiğneyen gerçek ve tüzel kişiler hakkında aktif vatandaşlık tavrıyla hukuki tepki verilmelidir. Hep birlikte bu işe el atmalıyız.
Bugünkü Tüm Yazıları
19 Mayıs sigara içenler için kurtuluş günü olacak!
Yayın tarihi: 14 Mayıs 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/14/gny/tozlu.html
Tüm hakları saklıdır.