kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yapay tükürük, ağız kuruluğuna çözüm olabilir

Dr. Ece Hattat
13.05.2008
45 yaşındayım ve ağzım son zamanlarda rahatsız edecek kadar kuruyor. Sizce bu bir hastalık olabilir mi? Ağız kurumasının ilacı var mı? Emel M./İzmir

Hepimizin zaman zaman ağzı kurur. Heyecan, aşırı kafein tüketimi veya daha pek çok sebeple geçici olarak bu durumu yaşayabiliriz. Ancak tıp dilinde 'xerostomia' denilen rahatsızlık, çok daha ciddi bir problemdir. Bu sorunda tükürük yapışkan ve yoğun bir kıvam alır. Dudak kenarı ve dudaklarda çatlaklar ve birtakım yaralar oluşur. Ağız kokusu, boğaz ağrısı hatta yutkunma güçlüğü bile oluşabilir. Tat duyusu azalır. Dişeti iltihaplanmaları sıklaşır.

TÜKÜRÜK BEZİ YAŞLANIR
Ağız kuruluğu özellikle ortaileri yaştakilerin sorunudur. Bunun asıl sebebi; tükürük bezlerinin ilerleyen yaşla birlikte daha az tükürük tüketmesidir. Yaşınız ilerledikçe, susadığınızı anlayamaz ve yeterli sıvı almazsınız. Bu da ağzınızın kurumasına yol açabilir. Ağız kuruluğunun bir başka sık görülen nedeni de kullanılan ilaçlardır. Bazı alerji, depresyon, yüksek kan basıncı, idrar kaçırma ilaçları ile kemoterapi ilaçları bu soruna yol açabilir. Ağız kuruluğu altta yatan bir sağlık sorununa da işaret edebilir. 'Sjögren sendromu' denilen bağışıklık hastalığı, diyabet, inme, depresyon ya da duygu- durum bozukluğu gibi bir rahatsızlığınız varsa; ağzınız kuruyabilir.

SAKIZ ÇİĞNEYİN
Bu nedenle devam eden bir ağız kuruluğu probleminde, hemen doktorunuza başvurmanız gerekiyor. Doktorunuz ileri testler yaparak, ilaçlarınızı değiştirerek, yapay tükürük veya bazı reçeteli ilaçlar vererek; size uygun bir tedavi planı oluşturacaktır. Ağız kuruluğunu önlemek için sizin yapabilecekleriniz de var. Gaz sorununuz yoksa; şekersiz sakız çiğnemeniz, tükürük salgılanmasını arttırarak size yardımcı olabilir. Sık sık su içmeniz de, vücudunuzdaki sıvı seviyelerini arttıracaktır. Kafein içeren çay, kahve ve kolalı içecekleri azaltmanız, sigara kullanmamanız da diğer önlemlerdir. Ayrıca ağızdan değil burundan nefes almayı da alışkanlık haline getirmelisiniz. Floridli bir diş macunu ve losyonu kullanmanız da, ağız sağlığınıza yarar sağlar.