Güneşlenen çocuklarda cilt kanseri riski artıyor
İsveçli bilimadamları güneşlenen çocuklarda cilt kanseri riskinin daha fazla olduğunu bildirdi.
Uzmanlar İsveç'te en fazla artan tümör şeklinin cilt kanseri olduğunu, bunda insanların yetiştiği çocukluk dönemi içerisindeki güneşlenme oranının fazlalığının da etkili olduğunu ifade etti.
Karolinska Hastanesi Cildiye Bölümü Başhekimi Bernt Lindelöf "Çocukken güneş yanığı olanın, yetişkin olduğunda cilt kanseri olma riski daha fazla" dedi.
Güneş kreminin bir mecburiyet olduğunu belirten Lindelöf, bebeklerin ise hiçbir şekilde güneş altında bekletilmemesi gerektiğini ve küçük çocukların güneş altında bulundukları esnada üzerlerinin giyinik olması gerektiğini kaydetti.
Lindelöf, "Yaş ne kadar küçük olursa, cilt o kadar hassastır. Asıl ismi 'malignt melanom' olan cilt kanseri, 10 yaşından küçük çocuklarda görülmez. Yine de gençken güneşe çok dikkat etmeli. Yandıktan sonra da yapacak pek bir şey yok zaten. O zaman güneş ışınlarından DNA'larına yeteri kadar hasar almışsındır" diye konuştu.
Cilt kanseri olan kişilere gençken güneşlenme alışkanlıkları sorulduğunu ve kanser olan kişilerin, çocukluk ve gençliklerinde daha fazla güneş altında duranlar olduğunun tespit edildiğini vurgulayan Lindelöf, kanserin erkeklerde daha sık rastlandığını ve kadınlarda da 50 yaş ve üzerindekilerde rastlanmakta olduğunu aktardı.
Cilt kanserinin günümüzde daha sıklıkla ve daha genç yaşlarda görülmeye başlandığını belirten İsveçli cildiyeciler, bu riskin 0 ile 1 yaş arasındakileri bile kapsadığını dile getiriyorlar.
(CİHAN)
Yayın tarihi: 12 Mayıs 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/12//haber,0DBAE25B147140CBAFC3EABB505D72DF.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.