kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Matthias Hensel

BASF, Türkiye'deki binalara tasarrufu öğretmeye geliyor

EBRU ERDOĞAN LUDWIGSHAFEN
BASF'ın yapı şirketi Luwoge, neopor kullanarak ürettiği evlerle Almanya'da ısınmada yüzde 95'e kadar tasarruf sağladı. Şirket Türkiye pazarına girmek üzere inşaatçılarla görüşecek..
Dünyada yaşanan global ısınmayla ortaya çıkan enerji sorunu, pek çok şirketi de bu konuda üretim yapmaya zorladı. Dünyanın en büyük kimya şirketi Alman BASF, ürettiği straforu, 'neopor' adıyla daha da geliştirip, şirket çalışanlarının yaşadığı evleri modernize etti. Bu yolla ısınma sistemlerinde sıfır maliyetleri yakalayan BASF, kurduğu Luwoge şirketiyle tüm dünyada 'tasarruflu evler' yapmaya başladı. BASF yöneticileri, bu evleri inşaat şirketlerine anlatmak üzere 26-29 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da olacak. BASF'ın merkezi olan Almanya'nın Ludwigshafen kentinde gazetecilerle bir araya gelen Luwoge Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Matthias Hensel, sıfır maliyetli, 1 litre (yılda metrekare başına 1 litrelik benzin tüketimi yapıyor), 3 litre ve 7 litrelik evler sayesinde maliyetleri düşürdüklerini ifade ederek, "Bu evlerle ortalama 100 metrekarelik bir evi baz aldığımızda Almanya'da yıllık bin 700 Euro olan ısınma maliyetini 85 Euro'ya kadar düşürdük" dedi.

'MALİYETLER DÜŞTÜ'
Almanya'da tasarruflu 8 bin ev inşa ettiklerini dile getiren Hensel, Fransa'nın Lille kentinde yapılacak 40 bin ev için danışmanlık yapacaklarını, önümüzdeki dönemde inşaat şirketlerinin talepleri doğrultusunda bu evlerin Türkiye'de de inşa edilmesinde danışmanlık yapmak istediklerini söyledi. İnşaat şirketi yöneticileriyle görüşmek üzere 26-29 Mayıs arasında İstanbul'a geleceklerini dile getiren Hensel, şunları söyledi: "Tasarruflu evlerin inşaat maliyetleri, geçmiş yıllara oranla oldukça düştü. Bugün, 7 litrelik bir evin metrekare fiyatı bin 300 Euro ile bin 500 Euro arasında değişiyor. 3 litre, 1 litre ve sıfır maliyetli evler için bunlara yüzde 10 ek yapmak gerekiyor. Almanya'da bunun yüzde 70'ini işçi maliyetleri oluşturuyor. Türkiye'de bu oranın aşağı çekileceği düşünüldüğünde, maliyetler de düşecek."
Haberin fotoğrafları