"Türkiye'nin AB'ye üyelik tarihi açıklanmalı"
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği için bir tarih hedefi koymadığını hatırlatarak, AB ile uyum çalışmalarının takviminde ortak bir yaklaşım açıklanabilmesi için AB'nin de bir tarih açıklaması gerektiğini söyledi.
Hırvatistan'la birlikte 2005 yılında AB ile müzakerelere resmen başlayan Türkiye'nin üyeliği için 2020'li yıllar telaffuz edilirken, Hırvatistan'ın gelecek yıl birlikle bütünleşmesini tamamlaması bekleniyor.
Babacan, 9 Mayıs Avrupa Günü nedeniyle birliğe üye ülkelerin Ankara büyükelçileriyle kahvaltıda bir araya geldi. Toplantının başında bir konuşma yapan Babacan, "Özellikle üyelik tarihimizin belli olmadığı bir süreçte takvim açısından reformların ne zaman yapılacağı da büyük ölçüde Türkiye'nin inisiyatifindedir. Ne zaman ki üyelik tarihimiz daha somutlaşır işte o zaman belki takvim konusunda AB ile ortak bir yaklaşım, daha farklı bir duruş gösterebiliriz" dedi.
AB içinde Kıbrıs konusunun Türkiye'nin önüne bir sorun olarak çıkartılması ve Fransa gibi bazı üye devletlerde Türkiye'nin seçim malzemesi olarak kullanılmasının iç kamuoyunda ciddi rahatsızlık yarattığına atıfta bulunan Babacan, bu nedenle son dönemde yapılan reform çalışmalarında AB'ye de özel bir vurgu yapılmadığını söyledi.
EKONOMİK VE SİYASİ İSTİKRAR BAĞLANTISI
Konuşmasında, "Siyasi istikrarla ekonomik istikrar el ele beraberce gerçekleşen kavramlardır. Siyasi istikrarın olmadığı ülkelerde ekonomik istikrarın da sürdürülebilirliğinden söz edilemez" diyen Babacan, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde güvenilir, keyfiliklere yer olmayan bir ülke konumuna gelmesinde reformların ve AB sürecinin önemli olduğunu vurguladı.
Babacan, Cumhurbaşkanının, Başbakanın ve Türk halkının AB sürecinin arkasında olduğunu söylerken, halkın reform desteğinin korunması için tam üyelik hedefinin korunması gerektiğini vurguladı. Babacan, AB üyelerine "Müzakere sürecimizde siyasi engeller çıkarmayın, teşvik edici olun" çağrısı yaptı.
Babacan ayrıca, "İslam, demokrasi ve laikliğin bir arada uyum içinde yaşayacağı, bu üç kavramın bir arada daha sıhhatli bir şekilde var olacağı Türkiye'nin, AB üyelik süreci kuşkusuz sadece ülkemize değil bölgemize hatta çok daha uzak coğrafyalardaki pek çok ülke için de önemlidir" dedi.
Avrupalı ülkelere reform kararlılığı mesajı gönderen AKP, "laiklik karşı faaliyetlerin odağı olma" iddiasıyla kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Hükümet bu davanın aleyhlerine sonuçlanmasının Türkiye'deki istikrar ortamını da zedeleyeceğini söylüyor.
REUTERS
Yayın tarihi: 9 Mayıs 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/09//haber,CC6197AB89D14571A8C954873E936F68.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.