Rehn: 1 Mayıs'ta orantısız güç kullanıldı
Ankara'da yapılan Türkiye-AB Troykası toplantısında 1 Mayıs olayları da AKP hakkındaki kapatma davası da gündeme geldi. Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, "1 Mayıs'ta polis orantısız güç kullandı" dedi ve soruşturma yapılması beklentisini dile getirdi.
Altı ayda bir yapılan bakanlar düzeyindeki Türkiye-AB Troykası toplantısı Ankara'da gerçekleşti. 1 Mayıs olaylarının ve AKP hakkındaki kapatma davasının dile getirildiği belirtilen toplantıda ayrıca "Ermeni soykırımı" sorunu, Kıbrıs ve Irak, İran ve Ortadoğu gibi bölgesel sorunlar da ele alındı.
Toplantı ve bir çalışma yemeği formatında gerçekleşen Troyka toplantısının ardından bir basın toplantısı düzenlendi. Türk heyetine başkanlık eden Dışişleri Bakanı Ali Babacan, toplantı sırasında hükümetin reform yolunda "kararlı adımlar" ile ilerleyeceğini söylediğini anlattı.
Ali Babacan, Türkiye'nin reform konusunda "güçlü bir iradesi"nin olduğunu vurguladı ve AB'ye "Siyasi içerilikli bazı konuların müzakereleri etkilememesi" gereğine dikkat çekti.
Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin sürdürülebilir bir zeminde tutulabilmesi için Müzakere Çerçeve Belgesi'ndeki taahhütlere uyulmasının önemini de vurgulayan Babacan "Türkiye'nin tam üyelik perspektifinin korunması ve sapasağlam yerinde durması, bu sürecin olmazsa olmaz şartıdır" dedi.
"Fransa Dönem Başkanlığının, tarafsız ve iyi niyetle hareket etmesi"nin taşıdığı önemin altını da çizen Babacan, Türkiye'nin Kıbrıs'ta çözüm çabalarına destek vermeyi sürdüreceğini, buna karşın "tek taraflı tavizler"in beklenmemesi gerektiği mesajını da verdi.
Ali Babacan, toplantıda terörle mücadele konusunda AB'nin "desteği ve işbirliği"ne verdikleri önemi de vurguladığını anlatırken de "AB'nin terör örgütleri listesinde yer alan PKK terör örgütüne karşı yürüttüğümüz mücadelede AB üyesi ülkelerin bizimle etkin bir dayanışma içerisinde hareket etmeleri beklentimizi bu vesile ile yenilemek istiyorum" dedi.
-"AKP KAPATMA DAVASINDAN KAYGI DUYUYORUZ"-
AB Dönem Başkanı Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel ise, Türkiye'nin AB sürecine tam destek vererek "Türkiye'nin er geç AB üyesi olacağı konusunda bir kuşkum yok. 2008 reform süreci için belirleyici bir yıl olacak ve kaybedilmemesi gerekir" dedi.
AKP hakkındaki kapatma davasına da değinen Rupel, Türkiye'deki "mevcut durumu ve AKP'ye karşı kapatma davasından kaygı duyuyoruz" ifadesini kullandı.
Rupel, Slovenya Dönem Başkanlığının Haziran ayında yeni müzakere başlıklarını açılması için AB üyeleri arasında konsensüs arayacağı mesajını da verdi.
1 MAYIS OLAYLARI SORUŞTURULMALI
Avrupa Komisyon Üyesi Olli Rehn de, toplantı sırasında 1 Mayıs ve AKP davası olmak üzere iki siyasi gelişmeyi görüştüklerini anlattı ve "1 Mayıs'ta orantısız güç kullanıldığını söyledik ve Türk otoritelerinin soruşturma yapması ve sendika haklarına saygı gösterilmesi çağrımızı yineledik" dedi.
Sendika haklarının İLO standartlarına uygun hale getirilmesi gereğine de vurgu yapan Rehn, sendika haklarına ilişkin yasaların hemen parlamentoya sunulmasını istedi. Rehn "Eğer müzakerelerde ilerleme sağlamak istiyorsa, Türkiye'nin AB'nin sendika haklarına ilişkin yasalara saygı gösterdiğini görmeliyiz" ifadesini de kullandı.
"KAPATMA DAVASINA KAYITSIZ KALAMAYIZ"
Olli Rehn, AKP hakkındaki kapatma davasına ilişkin olarak bunun Türkiye'nin AB süreci açısından olumsuz sonuçlara yol açmamasının önemine vurgu yaptı. Rehn şunları söyledi:
"Türkiye, AB üyeliği için aday bir ülke olduğu için AB kayıtsız kalamaz. Venedik Komisyonunca tarif edilen Avrupa standartları ve Türk Anayasası'nın 9. maddesinin doğrultusunda demokratik ilkeler ve hukuk üstünlüğüne saygı gösterilmesi esastır. En iyi ilaç, gerçekten reform sürecini tam olarak lanse etmek ve siyasi diyaloğu ve toplumda uzlaşma ruhunu geliştirmektir".
Olli Rehn, Türkiye'nin demokratik ilkeler ve "demokratik laiklik" konusunda ilerleme sağlamasını da istedi.
Troyka toplantısının sadece Çalışma Yemeği kısmına katılan Fransız Devlet Bakanı Jouyet ise, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda "Emin olabilirsiniz ki Fransa Dönem Başkanlığı, Türkiye konusunda tarafsız ve nesnel olacak" dedi.
Jouyet, yeni başlıkların açılması konusunda "Kriterler ne ise ona göre davranacağız" diye konuştu.
"SOYKIRIM" KONUSU
Bu arada, Troyka toplantısı sırasında "Ermeni soykırımı" sorununun da gündeme geldiği öğrenildi. Ali Babacan, "Geçmişe tarihçiler bakar, siyasetçiler geleceğe" dedi ve Ermenistan'a yapılan diyalog önerisinin hala masada olduğunu ifade etti.
Bunun üzerine Olli Rehn, Türkiye'nin önerisine "iyi fikir" diyerek destek verirken Slovenya Dışişleri Bakanı, ülkesi ile İtalya'nın bir komisyon kurarak aralarındaki sorunları çözdüklerini anımsatarak "iyi yoldasınız" ifadesini kullandı.
(ANKA)
Yayın tarihi: 6 Mayıs 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/06//haber,770DFDB20B844735BD98D7932F6679A4.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.