Starbucks'lar self-servis ama masalar hep düzenli tutuluyor.
Her barista kahve uzmanı olabilir
İLİŞKİLİ HABERLER
Her barista kahve uzmanı olabilir
Starbucks'ta barista (servis yapan çalışanlar) olabilmek için oldukça zorlu bir eğitim sürecinden geçmek gerekiyor. Çalışanlar altı haftalık bir eğitime tabi tutuluyor. Böylece kahveye dair pek çok bilgi öğrenip, bunları müşterilerle paylaşıyorlar. Kahvenin tarihçesi, temel espresso bilgisi ve espresso ile nasıl farklı tatlar yaratılacağı, aldıkları mesleki eğitim konuları arasında. Böylece müşterinin tam istediği kahveyi hazırlayabiliyorlar. Hatta bazı barista'lar 'kahve uzmanı' unvanını alıyor. İlerleyen zamanlarda performanslarındaki ilerlemeye göre yönetici pozisyonuna yükselme fırsatları da var. Bu eğitimler, dünyanın her yerindeki Starbucks'larda aynı. Bir mağazanın büyüklüğüne ve bulunduğu yerin yoğunluğuna göre çalışanların sayısı değişiyor. Bunun yanı sıra mağazaların ihtiyaçları doğrultusunda, barista'lar farklı mağazalarda da görev alabiliyor. Örneğin sıkı bir müdavimseniz, "Oooo Meltem Hanım, sizi hep Suadiye'de görürdük, Caddebostan şubesinde ne işiniz var?" gibi bir diyaloğun içinde bulabilirsiniz kendinizi... Starbucks ritüellerinden biri de karton bardakların üzerine yazılan isimler. Size ait olan kahvenin başkasıyla karışmaması için kasada isminiz soruluyor. Bunu bilmeyenler için "İsminiz nedir?" sorusu şaşırtıcı gelebiliyor. Kasada çalışanlar "Neden soruyorsunuz ki?" diye tepki veren müşteriler olduğunu da söylüyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
Her barista kahve uzmanı olabilir
Yayın tarihi: 4 Mayıs 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/04/pz/haber,8093AD848C08488CB13635E2460364EC.html
Tüm hakları saklıdır.