kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kırma zeytin salatası

Hatay usulü çiğköfte

24.02.2008
Hatay'ın en bilindik yemekleri arasında kâğıt kebabı, tepsi kebabı, mumbar dolması, piliç rule, Hatay'a özgü çiğ köfte ve içli köfte çeşitleri ve humus, tebbuli, ekşili sarma, biberce, abugannuş, mutabbel gibi kendi usullerince hazırladıkları mezeleri var. Örneğin humusun pastırmalı, kıymalı, kavurmalı, zeytinyağlı gibi çeşitleri bulunuyor. Zahter salatasının içine melengiç ağacının filizlerini koyarak, farklı bir tat elde ediyorlar. Çiğ köftelerinin farkını ise şöyle anlatıyor Sabahattin Bey "Çoğu kişinin çiğköfte diye yediği aslında kısır. Bizim kullandığımız et farklı. Çiğköfteye özel, antrikottan yağsız bir et ayrılır. Bu et havanda, merhem gibi oluncaya dek dövülür. Sonra bulgur, kırmızı biberle yoğrulur. Yarım kilo bulgur koyduysanız yarım kilo da o dövülmüş etten koymanız gerekir. Baharatını, karabiber tanesini, kimyon tanesini koyarız. Sonra, kuzu etinden ince kıyılmış kıymayı tavada pişiririz. Ve çiğköfte lokmalarının ortasına koyarız. Sonra çiğköfteyi alıp, o kıymaya banarak yeriz. Hatay usulü budur." Hatay'a Fransızlardan yadigar piliç rule (sarma) de özgün bir yemek. İçinde kaşar, çam fıstığı ve baharatlar var. Pilici döverek açıyor, sonra içine malzemeyi koyup sarıyorlar. Önce ızgaraya, sonra üzerine kaşar serpip fırına atıyorlar. Mekânın kebapları arasında öne çıkanlar ise paşa kebabı ve vezir kebabı. Paşa kebabının porsiyonu 290 gr. İçinde Antep fıstığı, çam fıstığı, kaşar, baharatlar ile dana ve kuzu eti karışımı bulunuyor. Vezir kebabı ise sadece kırmızı biber ve baharatlardan yapılıyor. Onun dışında kırma zeytinli kebap, dance of kebap gibi çeşitler de var.
Haberin fotoğrafları