Colin Firth, İngiltere’nin ilk lokal ürünler marketini açtı.
İLİŞKİLİ HABERLER
Yeni çağın burjuvası: Eko-snoblar
Yeni çağın burjuvası: Eko-snoblar
Artık mavi kanlı aristokratın, parasının hesabı olmayan jet sosyetenin hatta en saygın entelektüelin de üzerinde bir sınıf var: Eko-snoblar. Onlar kendilerinden olmayanı eleştirmekten, parmakla göstermekten hatta yargısız infaz etmekten hiç mi hiç çekinmiyor..
Biz hâlâ 'yeşil'in anlamını çözmeye çalışıp, 'Cam ve kağıt atık çöplerini ayırsak mı?' diye düşüneduralım, dünya yeni burjuvasıyla yaşamaya alışıyor. Bu sınıfta paranın lafı yok! En yüksek rütbeli sanatçı, politikacı ya da modacı, bilinçli bir kasiyer hatta bir evsizle aynı sınıfta olmaktan gurur duyabiliyor, yeter ki çevre sorumluluğu gelişmiş olsun. Tahmin edersiniz ki 'snob' kategorisine girmek iki kilo organik meyve yemekle ya da yatarken televizyonu 'Stand By'da bırakmak yerine 'kapat' düğmesine basmakla veya etik koşullarda üretilen tişörtler tercih etmekle mümkün olmuyor. Gönlünüzü ferah tutun, bu süper sınıfa giremeyen sadece bizler değiliz. Basında A Mighty Heart filminin galasına giydiği 26 dolarlık elbise ile göklere çıkarılan Angelina Jolie'nin de eko-snob'ların arasında işi yok. Hatta kendisi üçüncü evlatlığı Pax Thien'i almaya gittiğinde kullandığı, saatte tonlarca benzin yakan Gulfstream marka özel jet uçak yüzünden kara listede. Dediğim gibi kolay değil, dünyanın 'A list' elitlerinin arasına girmek için çok çalışmak lazım! Yalnız bir kere girdiniz mi ulaşamayacağınız kişi, açamayacağınız kapı olmadığı kesin! Sonra gelsin Leonardo DiCaprio ile fikir alışverişleri, U2'nun Bono'suyla işbirliği, Al Gore'un An Inconvinient Truth Uygunsuz Gerçek) seminerlerinin tanıtımı için gönüllü çalışmalar.
MUZA VEDA
Peki Eko-snob olmak için neler yapmak gerekiyor? Bir kere organik ve lokal ürün kullanmak çok önemli. Yani İstanbullular muz, portakal, mandalina ve daha binlerce ürüne 'Elveda,' demek zorunda. Mutlaka bulunduğunuz ortamda yetişen ürünler kullanmalı, diğerlerini size ulaştırmak için harcanan onca benzin tüketimine son vermelisiniz. İşin öncüsü Bridget Jones'un Bay Darcey'si Colin Firth. Adam gocunmadı, bu iş için bakkal oldu. İngiltere'nin ilk lokal ürünler satan bakkalı 'Eko'yu açtı. Ancak benzini bir tek yemeklerde kısmak yetmiyor. Bireysel benzin kullanımını minimum'a indirmek de ikinci kural. Karayip korsanı Orlando Bloom'un yaptığı gibi şehirde bisiklet kullanmak Porsche havası yaratıyor ama İstanbul gibi tepeleri olan bir yerde yaşıyorsanız Hybrid arabalar da iş görüyor. Jennifer Lopez, Julia Roberts, Brad Pitt, Cameron Diaz, Scarlett Johansson ve Gwyneth Paltrow, Toyota Prius kullanıyor. Bu araba kendi kendine park da ediyor, şoföre gerek kalmıyor. Üçüncü kural evinizi ekoloji dostu yapmak. Bu da IKEA'dan alınacak bir ampulle bitmiyor. Isı yalıtımı için solar panellerden, ki bunların distributörlüğünü Leonardo DiCaprio yapıyor, kullanma suyu için yağmur toplayıcılara kadar düşünmeniz gereken onlarca detay var!
ETİK PRENSES
Eko-snoblar sadece evlerini değil, işyerlerini de dönüştürüyor. Ekolojik yemek konusunda ünlü şef Jamie Oliver'ın eline su dökülemiyor belirteyim. Oliver, Londra'da sahibi olduğu 15 adlı restoranında lokal ürünler kullanmakla yetinmiyor, alışverişe de burada kullandığı yemeklik yağı biodizele dönüştüren bir kamyonetle çıkıyor. Stella McCartney ise moda dünyasının etik prensesi. Stella, mısırdan çantalar üretiyor, yılda iki ton kağıt geri dönüştürüyor, asla ama asla hayvanların canını yakacak şeylerin yanından bile geçmiyor! Natalie Portman da deri ürünler kullanılmasını engellemek için kendi adıyla etik ayakkabı üretimine bile giriyor. Portman, dünyadaki ekoloji dostu beş ünlü arasında gösteriliyor. Aktörler, şefler, modacılar eko-snobluk yapıyor da müzik dünyası boş mu duruyor? Radiohead, CD paketlerinden tasarruf için son albümü In Rainbows'u dijital ortamda piyasaya sürdü. Stadyumları doldurabilen grup, Amerika turneleri için şehir merkezindeki küçük arenalarla anlaştı ki fanatikleri, ulaşım için harcayacakları benzinle dünyayı kirletmesinler. Rock grubu CSS'in bas gitaristi Ira Trevisan bir adım daha ileri giderek geçen hafta grubundan ayrıldı. Gerekçe olarak da uçakla seyahat etmek istemediğini, artık kariyeri için dünyaya zarar vermeyeceğini gösterdi. Ekoloji dünyasında snob listesi uzayıp gidiyor. Sonuç olarak ekosnoblar plastik torba kullanmıyor, kâğıt gazete okumuyor, ağaç dikiyor, uçakla seyahat etmiyor, kimyasal içerikten uzak duruyor, deri kullanmıyor, çevre bilinçli giyiniyor, her şeyi geri dönüştürmeye uğraşıyorlar. Ama daha da önemlisi, ekolojik dengeyi koruma bilicini yerleştirmek için aktif görevlerde bulunuyor. Sizi açmadı mı? Elit olmak başka bir bahara kalsın ama bari bu ekolojik savaşta az da olsa tuzumuz olsun!
İLİŞKİLİ HABERLER
Yeni çağın burjuvası: Eko-snoblar
Yayın tarihi: 27 Nisan 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/27/pz/haber,203A610F6D0F4B10BD79E557228C2A73.html
Tüm hakları saklıdır.