kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MGK toplantısı 5 saat 15 dakika sürdü.

Kürt gruplarla istişare kararı

ANKARA
MGK bildirisinde "Tüm Iraklı gruplar ve oluşumlarla istişarelerin sürdürülmesinin yararlı olacağı mütalaa edilmiştir" denildi..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında Kuzey Irak bölgesel hükümetinin Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüşmeye yeşil ışık yakıldı. Barzani, Türkiye ile karşılıklı saygıya dayalı bir ilişki istediklerini belirterek, "Görüşmeye hazırız" mesajı vermişti. Toplantı sonrası yayınlanan bildiriye anlamlı bir cümle eklendi: "Ülkemizin tüm Iraklı grup ve oluşumlarla istişarelerinin sürdürülmesinin yararlı olacağı mütalaa edilmiştir."

DAR SALONDA SIKIŞIK DÜZEN
MGK, Çankaya Köşkü'nde süren tadilat nedeniyle Demirel'den bu yana ikametgah olarak kullanılan Pembe Köşk'te toplandı. MGK'nın sivil kanadıyla, her zamanki U şeklindeki masa yerine 'Mavi Salon'daki yer darlığı oval masada daha samimi şekilde oturmak zorunda kaldı. 5 saat 15 dakika süren toplantıdan sonra yayınlanan bildiride öncelikle terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapıldı. Şubat ayındaki MGK bildirisinde Irak'la ilişkilerin geliştirilmesine vurgu yapılarak Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin Ankara ziyaretine kapı aralanmıştı. Dünkü toplantıdan sonra yayınlanan bildiride de Irak'la "yeni dönem"in işaretleri yer aldı: "Irak'ın bölgede yerini yeniden alabilmesine yönelik gelişmeler değerlendirilmiş, ülkemizin tüm Iraklı grup ve oluşumlara istişarelerinin sürdürülmesinin yararlı olacağını mütalaa edilmiştir. Ayrıca Irak ile başta ekonomi ve enerji olmak üzere çeşitli alanlardaki ikili iş birliğinin daha geliştirilmesi üzerinde durulmuştur."

KIBRIS'TA YENİ SÜREÇ
Bildiride Kıbrıs'ta 21 Mart 2008'de başlayan yeni süreç ayrıntılı ele alındığı belirtilerek özetle şöyle denildi: "Türkiye'nin Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüme ulaşması çabalarını içtenlikle desteklediği, çözümün adadaki gerçekler temelinde iki kurucu devletin eşit statüsünü ve yeni ortaklık devleti parametrelerin korunmasının esas olduğu garanti ve ittifak antlaşmalarının yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır."