İtalyanlara yemeklerini satmayı iki Türk öğretti
Yasemin TAŞKIN / SABAH-ROMA
Finlandiya'da İtalyan restoranları zinciri kuran Türk kardeşler, deneyimlerini Sicilyalılarla paylaştı..
Finlandiya'da, "Pizza Service", "il Siciliano" gibi İtalyan restoranlarını kurup 10 yıldır büyük bir başarıyla işleten Muhittin ve Selahattin Tosun Kardeşler, bu restoranlarını bir marka haline getirdi. Son olarak Palermo'da Sosyal İdare Bilim Enstitüsü tarafından düzenlenen ve dünyada Sicilya gıda ürünlerini tanıtan fuara da davet edilen Tosun Kardeşler neredeyse "makarnacılara makarna" satacak duruma geldi. Bir Gaziantep mutfağı ustası olan ve 1998'den beri Helsinki'de ikamet eden Muhittin Tosun, Finlandiya'da İtalyan mutfağını nasıl temsil ettiğini Sabah'a anlattı. Ortaokulu bitirir bitirmez, Gaizantep restoranlarında çalışmaya başlayan Muhittin Tosun, İstanbul'da, Göztepe ve Moda'da kendi restoranlarını da açtı. Tosun, "1987 yılında bilgi görgümü artırmak için yurt dışına çıkmaya başladım. Fransa, İtalya'ya gittim. Defalarca Sicilya, Siracusa'ya gittim. Sicilya ve Gaziantep mutfakları arasında inanılmaz benzerlikler buluyorum. İkisi de spesiyal, zeytinyağlı, acılı, patlıcanlı, bana göre birbirine benzeyen mutfaklar. İtalya'da çok bilgi topladım. 1998'den itibaren de 10 kardeş Finlandiya'da bu işe el attık" dedi. Çalışanlarının yüzde 80'i İtalyan olduğunu belirten Muhittin Tosun, sadece bir restoranının yıllık cirosunun yılda 800 bin Euro civarında olduğunu söylüyor.
Yayın tarihi: 24 Nisan 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/24//haber,D4A4092BE7DA48EBA4E53D6C6749C8CB.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.