Yatırımcıların gözü döviz kurunda
Merrill Lynch Nisan Ayı Fon Yöneticileri Araştırmasına göre yatırımcılar, küresel ekonomi üzerindeki karamsarlığın arttığı bir dönemde, dünya genelinde döviz kurlarındaki dengesizlik hakkındaki kaygılı.
G7 otoritelerinin, döviz kurlarının fazlasıyla değişken ve düzensiz seyretmesinin ekonomik gelişim açısından olumsuz olduğuna dikkat çektiği bir dönemde, yatırımcılar döviz kurlarının halihazırda temel göstergelerden saptığına inandıklarını ifade edildi.
Merrill Lynch Nisan Ayı Fon Yöneticileri Araştırması sonuçları, araştırma tarihindeki en ekstrem döviz değerlendirmesi arasına girdi. Araştırmaya göre, ABD dolarının "gerçek değerinin altında" olduğunu düşünen fon yöneticilerinin oranı üç ay öncesindeki net yüzde 30 seviyesinden yüzde 50'ye çıkarken, Euro'nun aşırı değerlendiğini düşünenlerin oranı Ocak 2008'de yüzde 55 iken Nisan ayında yüzde 71'e çıktı. Yatırımcıların yüzde 52'sinin son zamanlarda yaşadığı büyük çöküşe rağmen hala Sterlinin aşırı değerli olduğunu düşünüyor.
Araştırmaya göre, Yen karşısında da yüzde 17 değer kaybetmesinin ardından Sterlinin, daha da fazla değer kaybedeceği endişesi taşıyan küresel fon yöneticileri, geçtiğimiz ay küresel hisse senetlerinde yaşanan hızlı yükselişe rağmen İngiltere borsasından uzak durmaya devam ediyor. Gösterge portföy dağılımlarının altında İngiltere hisse senedi pozisyonu taşıyan fon yöneticilerinin oranı son dört yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Portföylerinde gösterge dağılımının altında İngiltere hisse senedi taşıyan fon yöneticilerinin sayısı Mart ayındaki yüzde 17 seviyesinden bu ay yüzde 31'e çıktı.
EURO BÖLGESİ YATIRIMCILARI ENFLASYONA DUYARLI HİSSELERDEN UZAKLAŞIYOR
Araştırma sonuçları Euro bölgesi yatırımcılarının, büyüme hedeflerinin tutmaması yüzünden büyük hayal kırıklığına uğradığını ve enflasyon riskine karşı kayıtsız kaldığını gösteriyor. Önümüzdeki 12 ayda Euro bölgesindeki çekirdek enflasyonun yükseleceğini düşünen yatırımcıların oranı Mart ayında yüzde 20'yken, Nisan ayında keskin bir biçimde yüzde 2'ye düştü. Ayrıca, para politikalarının fazlasıyla kısıtlayıcı olduğunu düşünen Avrupalı yatırımcıların oranı altı ay önceki yüzde 13 seviyesinden, net yüzde 48'e yükseldi.
Araştırmada, Avrupalı yatırımcıların özellikle geçtiğimiz sene artan enflasyondan kar sağlamak için kullandıkları emtia bazlı hisselerden ellerini çektiği belirtildi. Yatırımcılar Altyapı Hizmetleri (Elektrik, Su, Gaz) ve Doğal Kaynaklar sektörlerinde gösterge portföy dağılımlarının üzerindeki ağırlıklı pozisyonlarını terk ettiğine işaret edilen araştırmada, yatırımcıların Petrol & Doğalgaz sektörlerindeki ağırlıklı poziyonlarını azalttığı vurgulandı.
Yatırımcılar diğer sektörlerden çıkardıkları bu sermayeyi, gösterge portföy dağılımlarının altında pozisyon taşıdıkları perakende ve otomobil sektörlerinde pozisyonlarını artırarak ve sigorta sektörüne büyük bir dönüş yaparak yeniden konuşlandırdığı kaydedildi.
ASYA'DAKİ EN BÜYÜK TEHLİKE ENFLASYON
Önümüzdeki sene enflasyonun artacağını düşünen Asyalı (Japonya hariç) yatırımcıların oranı, Mart'ta yüzde 63 seviyesindeyken, Nisan ayında yüzde 15'e düştü. Çin'de gıda sektöründe enflasyon bu yılın ilk iki ayı içerisinde yüzde 20.8'e yükselerek gösterge TÜFE enflasyonunu da son 11 yılın en yüksek değeri olan yüzde 8.7'e çıkardığına dikkat çekilen Merrill Lynch araştırmasında, 2008 yıllık enflasyon oranının yüzde 6.9'a ulaşmasını öngörüsünde bulunuldu.
(ANKA)
Yayın tarihi: 17 Nisan 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/17//haber,1CA1466768E94C88B862B1474C80B00E.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.