kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yabancının faiz oyunu doları 1.33'e yükseltti!

Rahim AK-Furkan ALP EKONOMİ
Dolar dün 1.33 YTL'yi faiz % 18.75'i gördü. Piyasalarda yabancının Merkez Bankası'nı bugünkü faiz toplantısı öncesinde, faiz artırımına zorlamak için, bono satıp döviz aldığı yorumları yapıldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yabancının faiz oyunu doları 1.33'e yükseltti!
Türkiye piyasaları uluslararası piyasalardaki olumlu havaya rağmen dün çalkantılı bir gün geçirdi. Dünya durgunken yabancı satışıyla Türkiye'de döviz ve faizin yükselmesi dikkat çekti. Dünyada dolar Euro karşısında değer yitirirken Türkiye'de 1.33 YTL'yi aştı. Faiz yüzde 18,75'i gördü. İşte bu tablo piyasalarda "Yabancı yatırımcılar bugünkü toplantı öncesinde Merkez Bankası'nı faiz artırımına zorlamak için bono satıp döviz alıyor" yorumlarına neden oldu. En yüklü bono satışını yapan 4 yabancı kurumun aynı gün yayınladığı raporlarda "Merkez faizi artırmalı" tavsiyesinde bulunmaları da tepki çekti. Nitekim geçen hafta kriz ortamında para çıkışını engellemek için İzlanda faizini yüzde 15.50'ye, Güney Afrika da yüzde 11.50'ye yükseltmişti. Dünkü yangını söndürmek için yerli büyük bankalar devreye girdi. Bonoda satışları yerliler karşılarken dövizin daha fazla yükselmesine engel olundu. İMKB-100 endeksi ise olumsuz gelişmelere paralel dün yatay seyretti. Endeks 41 bin 245 puana kadar gerilediktan sonra günü yüzde 0.07'lik düşüşle 41 bin 555 puandan kapattı. Piyasalardaki hareketliliğe neden olan diğer gelişmeler ise şöyle:

* Kredi derecelendirme kuruluşu S&P gelişmekte olan ülkelerin çoğunda not indirimleri olabileceğini açıkladı.

* Türkiye İstatistik Kurumu, mart ayında tüketici güven endeksinin yüzde 6.4 gerilediğini bildirdi.

* Doğrudan yabancı yatırım miktarı 2008 yılının ilk iki ayında yüzde 80 azalarak, 1 milyar 592 milyon dolara geriledi.

* Avrupa Bölgesi'nde mart ayında enflasyonu yıllık bazda yüzde 3.6'ya yükseldi. Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmeyeceği yönündeki beklentiler ile dolar Euro karşısında kan kaybetti. Eurodolar paritesi dün 1.5976 sente kadar yükseldi.

* ABD ham petrolü dün 114.95 dolara kadar yükselirken, altın fiyatları da 944.5 dolara çıktı.