kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kıbrıs'ta görüşme sürecine "start"

Yeni Haber
Kıbrıs sorununun kalıcı bir çözümün bulunmasına yönelik kapsamlı müzakerelere doğru önemli bir adım atılıyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Talat ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın, müzakere sürecini hazırlamak üzere oluşturulmasını karar verdikleri çalışma grupları ve teknik komiteler toplantılarına başlıyor. Teknik görüşmelerin başlaması dolayısıyla yarın ara bölgede bir tören düzenlenecek.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile Rum lideri Hristofyas arasında 21 Mart'ta varılan mutabakat uyarınca Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulunmasını amaçlayan kapsamlı müzakerelere zemin oluşturulması için kurulan 6 çalışma grubu ve 7 teknik komitenin gündeminin belirlenmesine ilişkin çalışmalar tamamlandı.

Çalışma grupları ve teknik komitelerin toplantılarının başlaması dolayısıyla yarın sabah ara bölgede düzenlenecek törende Talat'ın Özel Temsilcisi Özdil Nami ve Rum Cumhurbaşkanlığı Komiseri Yorgos Yakovu birer konuşma yapacak. Törende BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar da hazır bulunacak.

Çalışma grupları ve teknik komiteler, Kıbrıs sorununun en güç konuları olarak değerlendiren "güvenlik" "garantiler", "toprak" ve "mülkiyet" başta olmak üzere, çok sayıda konuda ortak zemin bulmaya çalışacak.

Bu çalışmaların verimli olmasının, Kıbrıs'ta esaslı gelişmelerin sağlanması açısından kritik önem taşıdığı ifade ediliyor. Nitekim, toplantıların sonuçlarının, daha sonra ikinci kez bir araya gelecek olan Talat ve Hristofyas tarafından değerlendirilecek.

İki lider mutabık kalması halinde aralarındaki doğrudan müzakerelere start verilecek. 21 Mart'ta yapılan toplantıda Talat ve Hristofyas, yapılacak hazırlıkların sonuçlarını değerlendirmek üzere 90 gün sonra yeniden biraraya gelmeyi kararlaştırmıştı.

Bu konuya ilişkin olarak BM Güvenlik Konseyi'ne bilgi veren BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşler Yardımcısı ABD'li diplomat Lynn Pascoe de, çalışma grupları ve teknik komitelerin çalışmaya başlamasının taşıdığı önemi vurgularken "prosedür"ün olumlu olacağı beklentisini de dile getirdi.

Pascoe, teknik görüşmelerin "Kapsamlı bir çözüme yönelik BM gözetimindeki müzakerelerin başlaması için zemin hazırlayacağı"nı söyledi.

(ANKA)