Kıymalı, kaşarlı, kuşbaşılı, pastırmalı veya ıspanaklı... Klasik ve sıra dışı çeşitleriyle iştah kabartan pideler, bu haftaki Kare As konumuz. Trabzon'dan Bafra'ya, Ereğli'den Sürmene'ye kadar pek çok özel pide çeşidi de listemize girdi..
Fatih Karadeniz Pidecisi * * * *
Nizam Pide * * *
Karpi * * * *
Lider Pide * * * *
Fatih Karadeniz Pidecisi
1957 yılından beri Fatih'te hizmet veren Fatih Karadeniz Pidecisi, Giresunlu Mehmet Yazıcı tarafından kuruldu. Mehmet Bey hâlâ işinin başında. Sadece iki çeşit pide yapılıyor: Kapalı kıymalı ve açık peynirli. İsterseniz, bu pidelere yumurta da kırıyorlar. Malzemeler Trabzon'dan geliyor. En önemli özelliği ise birinci sınıf baklavalık un kullanılıyor olması. Pideler, odun ateşinde taş fırında pişiriliyor. İstanbul'un her yerinden hatta şehir dışından da müşterileri olan Fatih Karadeniz Pidecisi, pazartesi hariç her gün 10.30-19.30 saatleri arasında açık. Jüri üyelerimizden Ahmet Örs, Fatih Karadeniz Pidecisi'nin pidelerinin tam kıvamında olduğunu söylerken, Deniz Gürsoy "Peynirli pidesi harika," diyor. Burası, Semih Somer ve Mehmet Yaşin'in de favori pidecileri arasında yer alıyor. Tel: (0212) 523 97 95
(Aldığı oy: 4)* * * *
Karpi
Karpi'nin açılımı Karadeniz Pidesi. Yaklaşık dokuz yıldır Beylerbeyi sahilindeki yerinde hizmet veren Karpi, İstanbul'un ünlü lezzet durakları arasında yer alıyor. Klasik peynirli ve kıymalı Trabzon pidesinin yanı sıra kavurmalı, sucuklu, kuşbaşılı, karışık, çiğ kıymalı gibi çeşitler de yer alıyor. Açık ve kapalı iki şekilde hazırlanabilen pidelerde kullanılan tereyağ ve peynir gibi malzemeler Trabzon'dan geliyor. Hafta içi 11.00- 21.30, hafta sonu 09.30- 21.30 saatleri arasında hizmet veren mekân, her gün açık. Jüri üyelerimizden Ahmet Örs, Karpi'nin pidelerinin çok lezzetli olduğu görüşünde. Diğer jürilerimiz Semih Somer, Mehmet Yaşin ve Sunay Akın da Karpi'nin pidelerini çok beğendiklerini söylüyorlar. Tel: (0216) 422 44 44
(Aldığı oy: 4)* * * *
Lider Pide
Trabzon'da Ahmet Zor tarafından uzun zaman önce açılan Lider Pide, son 15 yıldır İstanbul Alemdağ'da İstanbullulara hizmet veriyor. Cemil, Çetin, Metin Zor kardeşler, baba mesleğini İstanbul'a taşımışlar. Lider Pide'de kıymalı, kavurmalı pideler kapalı olarak, peynirli ve peynir-kavurma karışık pideler ise açık olarak servis ediliyor. Zaten çeşitler de bu kadar. Pidelerde kullanılan bütün malzemeler Karadeniz bölgesinden geliyor. Kavurmalar Rize'den, tereyağ ve peynir ise Trabzon'dan alınıyor. Her gün açık olan Lider Pide, hafta sonları 10.00'da, hafta içi 11.00'de açılıyor ve gece 23.00'e kadar hizmet veriyor. Pidelerin taş fırında piştiği bu pideci günün her saati dolu oluyor. Jüri üyelerimiz Ahmet Örs, Ayşe Tüter, Semih Somer ve Sunay Akın Lider Pide'nin İstanbul'da gerçek Karadeniz pidesi yenilebilecek ender yerlerden biri olduğu görüşündeler. Tel: (0216) 415 59 55
(Aldığı oy: 4)* * * *
Nizam Pide
Beyoğlu'nun lezzet duraklarından biri olan Nizam Pide, 29 yıldır aynı yerinde, neredeyse 24 saat hizmet veriyor. Nizam'ın sahiplerinden Orhan Kızılkaya, neden 24 yerine 22 saat hizmet verdiklerini şöyle açıklıyor: "Her gün sabah 05.00-07.00 saatleri arasında temizlik yapılıyor." Rize, Çayelili Nizamettin Kızılkaya tarafından kurulan Nizam Pide'yi şimdi oğulları Orhan ve Ramazan Kızılkaya işletiyor. Burada Karadeniz'e özgü pidelerin yanı sıra 20 çeşit pide var. En popüler pidelerden biri, içinde et, peynir, domates ve biber bulunan Nizam Spesiyal. Jüri üyelerimizden Deniz Gürsoy, Nizam Pide'nin pidelerini çok lezzetli bulduğunu söylerken 365 gün Ramazan pidesi de satıldığını belirtiyor. Diğer jürimiz Esra Düzdağ, "Pide deyince ilk aklıma gelen yerlerden... Ben özellikle kapalı pidesini beğeniyorum," diyor. Semih Somer de Nizam Pide'yi favorileri arasına yerleştiriyor. Tel: (0212) 249 55 01
(Aldığı oy: 3)* * *
Bafra Pide
İstanbul'da üç farklı şubeyle hizmet veren Bafra Pide'nin ilk mekânı, 1981 yılında İstanbul Kızıltoprak'ta Coşkun ve İdris Kuru tarafından kurulmuş. Bafra Pide'nin mönüsünde kıymalı, peynirli, ıspanaklı ve kavurmalı kapalı pide çeşitlerinin yanı sıra kaşarlı-kavurmalı, kaşarlı-sucuklu, pastırmalı, kaşarlı-ıspanaklı gibi çeşitlerin olduğu yuvarlak açık pideler yer alıyor. Light kaşarlı pidede kepekli hamur, yağsız kaşar, domates ve biber kullanılıyor. Diğer şubeleri Kozyatağı ve Esentepe'de olan ve her gün 22.30'a kadar açık olan Bafra Pidecisi, hafta içi 10.00, pazar günleri ise 07.00'de açılıyor. Deniz Gürsoy'un "Her türlü pidede bir numara," dediği Bafra Pide, Oğul Türkkan'ın da favorisi. Tel: (0216) 336 97 59
(Aldığı oy: 2)**
Hasan Kuru
Zonguldak'ın Karadeniz sahilindeki Ereğli ilçesinde yer alan bu pideci, 1963'ten beri hizmet veriyor. Ustası, 61 yaşındaki Hasan Kuru, kendini bildi bileli bu işi yapıyor. Zaten mesleği dedesi İsmail Bey'den devralmış. Dedesi Atatürk'e bile pide yaptığını anlatmış vakti zamanında. Özel kapalı pidelerinin kendilerine has hazırlanma şekli var. Önce kıyma kavruluyor; domates ve çiğ maydanoz konuluyor. Yuvarlak teneke peyniri ve köy peyniri eziliyor ve yoğurt kıvamına getiriliyor. Bu da yuvarlak hamura dökülüyor. Bunun yanı sıra kuşbaşılı ve sucuklu pidesi var. Ahmet Örs ve Mehmet Yaşin'den birer oy alan Hasan Kuru, her gün 09.30'dan 19.00'a kadar açık. Tel: (0372) 316 13 51
(Aldığı oy: 2)**
Sürmene Pidecisi
Karadeniz mutfağının İstanbul'daki temsilcilerinden Sürmene Pidecisi, yedi yıldır Küçükyalı'da hizmet veriyor. Mekânın sahibi, Karadeniz yemekleri konusunda araştırmalar yapmış olan Kurtuluş Usta (Çehreli). 4500 çeşit yemek yaptığını söyleyen Kurtuluş Usta, pizzanın aslının Sürmene pidesi olduğunu belirtiyor: "Fenikeliler bu pideyi Sürmene'den önce Sicilya'ya, sonra İtalya'ya götürdü. Hamurdan bir tabak yapıyoruz. İçine malzemeleri koyuyoruz. Altı çeşit peynir ve tereyağ kullanılıyor. Böylece hamuru yumuşuyor." Üç çeşit pide var: Peynirli, kavurmalı, kıymalı. Ayşe Tüter ve Esra Düzdağ bu pideciye oy veren isimler. Tel: (0216) 366 61 61
(Aldığı oy: 2)**
Kırçiçeği Pide
Kırçiçeği Pide'nin ilk şubesi 1985'te Alsancak'ta açıldı. Şimdi İzmir'den Çeşme'ye, Marmaris'ten Bodrum'a kadar yayılmış durumda. İstanbul, Ortaköy ve Bakırköy'de de iki tane olmak üzere, toplam 13 şubesi var. Kırçiçeği'nde pide çeşitleri oldukça fazla. Kıymalı, kıymalı-yumurtalı, kıymalı-kaşarlı, beyaz peynirli, kuşbaşılı-kaşarlı, semizotlu-peynirli, piliç etli, kaşarlı-domatesli, pastırmalı kaşarlı gibi... En çok tercih edileni ise kıymalı ve ıspanaklı-peynirli pidesi. Bu pidelerin en önemli özelliği hamurunun çok ince olması. Jürilerimizden Aydan Üstkanat, Kırçiçeği Pide'yi beğendiğini dile getiriyor. Tel: (0232) 464 30 90
(Aldığı oy: 1)*
YE-AN Pide Salonu
1962'de hizmet vermeye başlayan YEAN'ın Ankara'da Kazım Karabekir Caddesi, Kızıldağ ve Balgat'ta olmak üzere üç şubesi var. Kurucuları Yaşar Sevinti ve Arif Çeliker hâlâ işlerinin başında. Pidelerinin özelliğini şöyle anlatıyorlar: "Ne kadar yerseniz yiyin, ağırlık vermez." Zaten YE-AN ismi de 'Yiyin ve sonra çevrenizdekilere bizi anlatın' felsefesinden geliyor! Pek çok bürokrat müşterisi de bulunan bu pidecide, kıymalı, kuşbaşılı ve peynirli çeşitler var. Jüri üyelerimizden Oğul Türkkan, YE-AN'a oy veriyor. Tel: (0312) 287 68 00
(Aldığı oy: 1)*
Gülhan Restoran
Pide yemek, Samsun'da pazar günlerinin neredeyse en önemli ritüeli. Bafra Karayolu'nda yer alan Gülhan Tesisleri'ndeki restoran ise Samsun pidesinin en lezzetlilerini yapan adreslerden biri. Açık ve kapalı çeşitlerin bulunduğu bu mekâna, hafta sonu gidecekseniz, önceden rezarvasyon yaptırmanzdan fayda var. Gülhan Restoran'ı öneren Mehmet Yaşin, "Tüm pide çeşitleri gerçekten de damak çatlatan cinsten," diyerek beğenisini dile getiriyor. Tel: (0362) 457 64 64
(Aldığı oy: 1)*
Sunay Akın (Yazar)
* Lider Pide Salonu
* Çardak Pide Salonu
* Karpi Pide Salonu
Esra Düzdağ (Sofra dergisi Genel Yayın Yönetmeni)
* Nizam Pide
* Sürmene Pidecisi
* Özdeveli Pide Salonu
Deniz Gürsoy (Gurme)
* Bafra Pide
* Fatih Karadeniz Pidecisi
* Nizam Pide
* Küpeşte
Ahmet Örs (SABAH gazetesi yazarı)
* Karpi
* Fatih Karadeniz Pidecisi
* Hasan Kuru
* Lider Pide
Tarık Sipahi (Yazar)
* İlbey Bafra Pideci
* Pide Ban
* Şimşek Pide Salonu
* Hocapaşa Pidecisi
Semih Somer (Mutfak Dostları Derneği Üyesi)
* Lider Pide
* Fatih Karadeniz Pidecisi
* Karpi
* Nizam Pide
Oğul Türkkan (Ankaralı gurme)
* YE-AN Pide Salonu
* Mavi Pide
* Bafra Pide
Ayşe Tüter (Yemek yazarı)
* Sevenler Pide Salonu
* Sürmene Pidecisi
* Lider Pide
Aydan Üstkanat (Yemek stilisti)
* Kırçiçeği Pide Salonu
* Çorbacı İsmet Usta
* Mikado J Osmani
Mehmet Yaşin (Gurme)
* Hasan Kuru
* Fatih Karadeniz Pidecisi
* Çağla Pide
* Karpi
* Gülhan Restoran
Diğerleri
Sevenler Pide Salonu (Büyükçekmece) Tel: (0212) 863 78 73 Osmani (İstinye Park) Tel: (0212) 345 56 00
İlbey Bafra Pideci (Samatya) Tel: (0212) 530 17 50 Pide Ban Tel: (0 212) 242 19 46
Şimşek Pide Salonu Tel: (0212) 249 46 42 Hocapaşa Pidecisi Tel: (0212) 512 09 90
Merdanoğlu Taş Fırın Tel: (0216) 492 11 40 Çardak Pide Salonu (Trabzon) Tel: (0462) 321 76 76
Mikado (Aydın) Tel: (0256) 414 11 43 Küpeşte Tel: (0212) 287 63 30
Çorbacı İsmet Usta (İzmir) Tel: (0232) 463 57 56 Öz develi Pide Salonu Tel: (0212) 250 34 38
Giresun Çağla Pide Tel: (0454) 215 55 95 Mavi Pide (Marmaris) Tel: (0252) 467 00 71
Yayın tarihi: 11 Nisan 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/11/cm/haber,22352FC98A24448F9A6C619E39C35F39.html
Tüm hakları saklıdır.