AK Parti MKYK’nın dünkü toplantısında alınan kararları Genel Başkan Yardımcısı Fırat açıkladı.
AK Parti anayasa değişikliğinde muhalefetle uzlaşma arayacak
Partinin MKYK toplantısında, AB'nin istediği demokratikleşmeyle ilgili düzenlemelerin Meclis'e getirilmesi kararlaştırıldı. Anayasa değişikliği için ise muhalefetle mutabakat arayışına girilecek..
AK Parti'nin dün yapılan MKYK toplantısında anayasa değişikliği konusunda siyasi partilerle mutabakat aranması benimsendi. Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat, en kısa sürede muhalefetle mutabakat arayışına girişeceklerini söyledi. Altı saati aşkın süren toplantıda Başbakan Erdoğan, tek tek üyeleri dinledi. Üyelerin bir bölümü anayasa değişikliğinde önce paket şeklinde olmazsa bile demokratikleşmeyle ilgili tekliflerin tek tek TBMM'ye gönderilmesini istediler. MKYK üyesi Şener de toplantıda bir sunum yaparak, mutabakat arayışı isteklerine destek verdi.
ZİYARETLER BU HAFTA
Üyeler ağırlık olarak anayasa değişikliğinin mutabakat arayışıyla yapılmasını önerdi. Bu öneri ağırlık olarak dile getirilince, muhalefet partileriyle anayasa değişikliği konusunda görüşme yapılması benimsendi. AK Parti grup başkan vekilleri bu hafta içinde TBMM'de grubu bulunan siyasi partileri ziyaret ederek nabız yoklayacaklar. AK Parti bu süre içinde 301. madde değişikliğinde olduğu gibi AB'nin öncelikli olarak çıkarılmasını istediği demokratikleşme paketlerini TBMM gündemine getirecek. MKYK üyelerinin görüş ve önerilerini ortaya koyduklarını belirten Fırat, şu mesajları verdi:
MECRADA YÜRÜYECEK: Sayın genel başkanımızın tayin edeceği çalışma grupları tarafından mahkeme sürecinin kendi mecrasında yürütülmesi kararlaştırılmıştır.
AĞIR BEDEL: Bu itibarla sürecin mahkeme boyutu dışında çok kapsamlı siyasi ekonomik sonuçlarının olacağı muhakkaktır. MKYK'da oluşan ortak akıl inanıyoruz ki milletimizi bu sürecin ağır bedellerini ödeme mecburiyetiyle karşı karşıya bırakmayacaktır.
SİYASET KURUMU: Elbette mahkeme sürece kendi içinde yürüyecektir. Ancak bu sürecin siyasi ve ekonomik sonuçlarını şimdiden öngörerek milletimizin ortak menfaatlerini, ülkemizin istikrar ve huzurunu, birlik ve bütünlüğünü koruyacak tedbirleri almak da siyaset kurumunun görevidir.
KAYITSIZ KALAMAYIZ: Ülkemiz ve milletimiz için telafisi zor, ağır kayıplara yol açabilecek siyasi ve ekonomik istikranın bozulması, birlik ve bütünlüğümüzün zaafa uğramasıyla sonuçlanabilecek böyle bir sürece siyaset kurumunun kayıtsız kalması düşünülemez.
LAİKLİK İLKESİ: Hukuk sistemimiz ve demokrasimizin bu süreçten güçlenerek çıkacağı çözümü geliştirmek için siyaset kurumu içinde mutabakat arayışımız sürecektir. .
FIRSATA DÖNÜŞTÜRME: İnanıyoruz ki siyaset kurumunun görevini yerine getirmesi halinde Türkiye sadece milletimizi bekleyen olumsuz sonuçlardan kurtulmuş olmayacak, aynı zamanda derinleşme eğilimi gösteren bir sorunu bir fırsata dönüştürerek her alanda daha da güçlenmeyi başaracaktır.
Yayın tarihi: 8 Nisan 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/08//haber,ECAFEDC5C63E495AB6A251A8D679549F.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.