kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Fırat: Kazanan hukuk olacaktır

ANKA
Yeni Haber
AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, bugün toplanan ve AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davanın değerlendirildiğini Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından, "Hukuk sistemimiz ve demokrasimizin bu sınavdan güçlenerek çıkacağı çözümü geliştirmek için siyaset kurumu içinde mutabakat arayışımız sürecektir" dedi.

Fırat, kamuoyunda ve sivil toplum kuruluşlarının çağrılarında çözüm üretme görevinin siyaset kurumuna yüklendiğini belirterek "Çözümün zemini de millet iradesinin tecelligahı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak gösterilmektedir. Ülkemiz ve milletimiz için telafisi zor, ağır kayıplara yol açabilecek siyasi ve ekonomik istikrarın bozulması, birlik ve bütünlüğümüzün zaafa uğramasıyla sonuçlanabilecek böyle bir sürece siyaset kurumunun kayıtsız kalması düşünülemez" diye konuştu.

Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Başbakan ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında parti Genel Merkezi'nde yapılan ve yaklaşık 6 saat 10 dakika süren AKP MKYK toplantısının ardından bir açıklama yaptı.

ANA GÜNDEM KAPATMA DAVASI

Fırat, toplantının ana gündeminin AKP hakkında açılan kapatma davası olduğunu ve sürecin çok yönlü olarak bütün boyutlarıyla ele alındığını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın iç ve dış gelişmeleri değerlendirdiği sunuşunun ardından MKYK üyelerinin davaya ilişkin görüş ve önerilerini ortaya koyduğunu kaydeden Fırat, mahkeme sürecinin nasıl yürütülmesi gerektiği konusunda temel savunma stratejileri üzerinde durulduğunu belirtti.

Fırat, bu çerçevede Başbakan ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın tayin edeceği çalışma grupları tarafından mahkeme sürecinin kendi mecrasında yürütülmesinin kararlaştırıldığını ifade etti.

"MUTABAKAT ARAYIŞIMIZ SÜRECEK"

Fırat, şöyle konuştu:

"Toplantımıza bu sürecin haklı olarak kamuoyumuzda yol açtığı gelecek kaygıları ve belirsizlikler de ele alınmıştır. Bu itibarla, sürecin mahkeme boyutu dışında çok kapsamlı siyasi ve ekonomik sonuçlarının olacağı muhakkaktır. Merkez Karar ve Yönetim Kurulumuzda oluşan ortak akıl, inanıyoruz ki milletimizi bu sürecin ağır bedellerini ödemek mecburiyetiyle karşı karşıya bırakmayacaktır. Elbette mahkeme süreci kendi içinde yürüyecektir, ancak bu sürecin siyasi ve ekonomik sonuçlarını şimdiden öngörerek milletimizin ortak menfaatlerini, ülkemizin istikrar ve huzurunu, birlik ve bütünlüğünü koruyacak tedbirleri almak da siyaset kurumunun görevidir. Siyaset kurumunun milletimiz adına yüklendiği bu sorumluluktan kaçınamayacağı açıktır. Milletimiz, doğrudan etkilerine maruz kalacağı bu sonuçların yönetilmesini haklı olarak siyaset kurumundan beklemektedir. Kamuoyumuzda, sivil toplum kuruluşlarımızın çağrılarında çözüm üretme görevi siyaset kurumuna yüklenmektedir. Çözümün zemini de millet iradesinin tecelligahı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak gösterilmektedir. Ülkemiz ve milletimiz için telafisi zor, ağır kayıplara yol açabilecek siyasi ve ekonomik istikrarın bozulması, birlik ve bütünlüğümüzün zaafa uğramasıyla sonuçlanabilecek böyle bir sürece siyaset kurumunun kayıtsız kalması düşünülemez. Biz Ak Parti olarak bu sorunun idraki içinde hareket etmekte kararlıyız. Hukuk sistemimiz ve demokrasimizin bu sınavdan güçlenerek çıkacağı çözümü geliştirmek için siyaset kurumu içinde mutabakat arayışımız sürecektir."

MUHALEFETLE EN KISA SÜREDE GÖRÜŞÜLECEK

Dengir Mir Mehmet Fırat, sürecin herkes için bir özgürlük ve sosyal barış güvencesi olan laiklik ilkesini ortak payda olarak siyasi rekabetin üstünde tutmak için de önemli bir fırsat oluşturduğunu söyledi. Fırat, "İnanıyoruz ki siyaset kurumunun görevini yerine getirmesi halinde Türkiye sadece milletimizi bekleyen olumsuz sonuçlardan kurtulmuş olmayacak, aynı zamanda derinleşme eğilimi gösteren bir sorunu fırsata dönüştürerek her alanda daha da güçlenmeyi başaracaktır" dedi.

Kazananın, hukuk sistemi, demokrasi, siyasi ve ekonomik istikrar, millet ve memleket olacağını kaydeden Fırat, "Biz Ak Parti olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ne kayıkçı kavgalarının ne de faydasız ve boş çekişmelerin tarafı olmayacağız. Umuyoruz ki milletimizin ortak yararı söz konusu olduğunda diğer partiler de aynı hassasiyeti gösterecektir" diye konuştu.

Açıklama sırasında gazetecilerden soru almayan AKP Genel Başkan Yardımcısı Fırat, toplantı salonu dışında bir gazetecinin "Muhalefet partileriyle ne zaman görüşeceksiniz?" şeklindeki sorusuna "En kısa sürede" yanıtını verdi.