Hatay Has Kral Sofrası'nın pek çok malzemesi Hatay'dan geliyor. Zeytinyağı, nar ekşisi, peynir, sumak, kırma zeytin, kuru domates, fesleğen, salça, zahter (dağ kekiği), nar, kırmızı biber vs. Nar ve kırmızı biberin getirilip saklanması ise ilginç. Kırmızı biber için oradan bir tarla kiralıyorlar. O tarlada bir yılda yaklaşık yedi-sekiz ton kırmızı biber üretiliyor. Sonra biberler 10-15 gün için susuz bırakılıyor, ardından toplanıyor, ayıklanıyor, çekirdekleri çıkarılıyor ve damların üzerine seriliyor. Kuruduktan sonra toplanıp çuvallara dolduruluyor ve İstanbul'a gönderiliyor. Nar ise mevsiminde toplanıyor ve kamyonetlerle İstanbul'a getiriliyor. Sabahattin Bey, "Yaklaşık 5 bin nüfuslu bir köyüz biz burada. Nar geldiğinde akrabalarımız, yengelerimiz toplanıyor. İmece usulü, o narları kesip tane tane ayıklıyoruz. Sonra bunları poşetlere doldurup derin dondurucuya koyuyoruz. 12 ay boyunca bizde taze nar suyu olur," diye anlatıyor.
Yayın tarihi: 6 Nisan 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/06/pz/haber,86C666A9FF5D4BA0931BEE56DEAFEDE5.html
Tüm hakları saklıdır.