kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gaziosmanpaşa'nın tahtına Bağcılar oturdu

Çağdaş ÇETİNDEMİR SABAH
İlçe sayısı 32'den 39'a yükselen İstanbul'un yeni haritası çizildi. En yoğun nüfusa sahip ilçe Gaziosmanpaşa bu unvanını Bağcılar'a kaptırdı..
Kanun değişikliğiyle sınırlarındaki ilçe sayısı 32'den 39'a çıkan İstanbul'un yeni haritası hazırlandı. Yeni düzenlemenin ardından İstanbul'un en yüksek nüfuslu ilçesi olan Gaziosmanpaşa, bu özelliğini 719 bin 267 nüfuslu Bağcılar'a kaptırdı. Bunu sırasıyla 662 bin 566 nüfusuyla Küçükçekmece, 553 bin 62 nüfusuyla Kadıköy izledi. Gaziosmanpaşa ise bir milyon 13 binden 464 bin 109'a inen nüfusuyla, İstanbul'un nüfusu en fazla azalan ilçesi oldu. Ayrıca kentte yalnızca 18 ilçenin nüfusunda değişiklik olmadı. Adalar ise 25 bin nüfusuyla en sakin ilçeler arasındaki yerini korudu.

TARİHİ EMİNÖNÜ, FATİH OLDU
Tüm bu demografik değişikliklere yeni ilçeler yol açtı. Buna göre, Eminönü Fatih'e bağlanırken, Boğazköy, Bolluca, Hadımköy, Durusu, Haraççı ve Taşoluk Arnavutköy'e, Kadıköy'ün yedi, Üsküdar'ın üç, Samandıra'nın bir mahallesi Ataşehir'e, Küçükçekmece'nin altı, Esenler ve Bahçelievler'in iki mahallesi Başakşehir'e katıldı. Beylikdüzü, Gürpınar ve Yakuplu'nun birleşmesiyle oluşturulurken, Çekmeköy ilçesi Ömerli, Taşdelen ve Alemdağ'dan, Esenyurt ise Yakuplu, Kıraç, Avcılar ve Bahçeşehir'den ayrılan yirmi iki mahalleden meydana geliyor. Anadolu yakasında kurulan Sancaktepe ilçesi, Samandıra, Sarıgazi ve Yenidoğan'dan, Sultangazi ilçesi ise Gaziosmanpaşa'ya bağlı on dört, Eyüp ve Esenler'e bağlı birer mahallenin katılımıyla oluşturuldu.

MEVCUTA EK BELEDİYELER
Yeni düzenlemeyle tüzel kişiliği kalkan ilk kademe belediyelerden Çavuşbaşı Beykoz'a, Mimar Sinan, Tepecik, Kumburgaz, Celaliye-Kamiloba ve Muratbey Büyükçekmece'ye, Binkılıç, Çiftlikköy ve Karacaköy Çatalca'ya, Bahçeköy Sarıyer'e, Büyükçavuşlu, Çanta, Değirmenköy, Gümüşyaka, Ortaköy, Kavaklı ve Selimpaşa Silivri'ye, Ağva Şile'ye, Akfırat ve Orhanlı Tuzla'ya, Göktürk ise Eyüp'e bağlandı.
Haberin fotoğrafları