İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan
İLİŞKİLİ HABERLER
Küresel ısındık, gazı az harcadık
Küresel ısındık, gazı az harcadık
Küresel ısınmanın etkisi İGDAŞ'ta da kendini gösterdi. İGDAŞ Genel Müdürü Aslan, "10 yıl önce bir abone yılda 1500 m3 gaz tüketirken bu oran 1100'e düştü" dedi..
Son yıllarda tüm dünya kamuoyunun gündeminde olan küresel ısınma, doğalgaz tüketimine de yansıdı. İstanbul Gaz Dağıtım AŞ'nin (İGDAŞ) yeni Genel Müdürü Bilal Aslan, on yıl önce İstanbul'da bir abone ortalama yılda bin 500 metreküp gaz tüketirken bu rakamın artık bin 100 metreküplere kadar gerilediğini söyledi. Aslan, "Özellikle geçen kış İstanbul'da oldukça sıcak geçmişti. Küresel ısınmanın etkisini biz net olarak görüyoruz. Ortalama tüketim rakamı giderek düşüyor. Bu düşüş devam da edecek gibi" dedi. On yıllık dönemde abone başına tüketimin yüzde 27-30 oranında düşmesinin küresel ısınmanın yanı sıra yeni yapılan binalarda yalıtıma verilen önemin de etkili olduğunu anlatan Aslan, "Bu tüketici açısından bakıldığında iyi gibi görünüyor, sonuçta fatura giderleri düşüyor. Biz her zaman tüketicinin yanındayız. Özellikle yalıtımın artırılmasını, ithal ettiğimiz bu kaynağın havaya savrulmamasını istiyoruz ve bu yönde abonelerimize destek oluyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Bugün için İGDAŞ'ın abone sayısının 3 milyon 700 bin civarında olduğunu ve bunların 3 milyon 400 binin gaz kullanıcısı olduğunu kaydeden Aslan, sözlerine şöyle devam etti: "İmarlı alanların yüzde 95'ine gitmiş durumdayız. Yaklaşık 700 bin abone potansiyeli var ve biz bunlara gaz kullandırmak istiyoruz. Çünkü kapısına kadar tesisatı döşemişiz. Vatandaş ya ev sahibi ile anlaşamadığından ya da maddi sıkıntısı olduğundan bu gazı evinin içine çekemiyor. İşte bu yıl doğalgazı eve getirmeyi özendirmek için çeşitli kampanyalar düzenleyeceğiz. Uygun banka kredisi olabilir ya da başka bir yöntem olur bakıyoruz."
'GERÇEK UCUZLUK GELMEDİ'
Doğalgaz dağıtım şirketlerinin BOTAŞ'a bağımlı olduğunu da dile getiren Aslan, BOTAŞ'ın kontrat devirlerinin henüz tam işlemediğini de ifade ederek, "BOTAŞ'ın yanında gaz getiren başka şirketler olursa, yani alternatifler çoğalırsa esas o zaman gazada ucuzluktan söz edilebilir. Piyasaya başka oyuncular, başka aktörler girmeden birim, hizmet amortisman bedelleri ile vatandaşa yansıyacak oranda bir ucuzluk olamaz" değerlendirmesinde bulundu.
İLİŞKİLİ HABERLER
Küresel ısındık, gazı az harcadık
Yayın tarihi: 4 Nisan 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/04//haber,B0B79A1F4336466696D07B52DDC7652E.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.