kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Zirveye konuk olarak katılan Putin, bugün liderlerle görüşecek. Zirveden eli boş dönen ABD heyetinin keyifsizliği objektiflere böyle yansıdı.

NATO 2, Bush 1

STELYO BERBERAKİS
STELYO BERBERAKİS
ABD Başkanı, ittifak tarihinin en büyük zirvesinde umduğunu bulamadı. Desteklediği ülkeler ittifaka üye alınmadı. Afganistan'a muharip asker göndermeye kimse yanaşmadı. Tek kazanımı, füze sisteminde oldu..
Tarihinin en büyük zirvesini Romanya'nın başkenti Bükreş'te gerçekleştiren NATO ülkeleri, ABD Başkanı George Bush'u eli boş gönderiyor... Ne ittifakın genişlemesi, ne de Afganistan'a daha fazla muharip asker taleplerine olumlu yanıt buldu. Tam istediğini alamasa da tek kazanımı, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne yerleştirme konusunda anlaştığı füze savunma sistemine sert itiraz gelmemesi oldu.

SADECE 2 ÜYE ALINDI
Ukrayna ve Gürcistan'ın ittifaka alınması yönünde yaptığı çağrılar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sert muhalefetine takıldı. Almanya, Fransa, İngiltere gibi ABD müttefikleri de iki ülkenin "üyeliğe henüz hazır olmadığı" yönünde tavır alınca Bush, yeni bir öneri getirmek zorunda kaldı. Ukrayna ile Gürcistan'ın "ileride NATO'ya üye olabilecekleri" kararı alınması isteği de olmadı. Desteklediği Makedonya'nın üyeliği ise Yunanistan'ın vetosuna takıldı. Genişleme sadece Hırvatistan ve Arnavutluk'la sınırlı kaldı. ABD liderinin en çok üzerinde durduğu asıl konu, Afganistan'a muharip asker gönderilmesiydi. Dünya liderlerini zirveden bir gün önce "Aksi halde teröristlerle kendi topraklarımızda karşı karşıya kalırız" diye uyaracak kadar üzerinde durduğu bu konuda kimseden adım gelmedi.

'MUHARİP' ÇIKMADI
Ek asker konusunda tek açıklama yapan Fransa oldu. Ancak onlar da muharip değil destek birlik göndereceklerini bildirdi. Zirve sonuç bildirisinde ise Afganistan'daki askeri durumla ilgili paragrafta "Uluslararası düzeyde kaydedilen yeni güvenlik ortamında yalnız askeri operasyonlara değil, kalkınma siyasetlerine de ağırlık verilmesi gerektiğine" dikkat çekildi. Amerikalı heyetin dosyalarında artı olarak geçen tek konu ise Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya konuşlandıracakları füze savunma sistemi oldu. Zirvede liderler sistemin "kalan NATO ülkelerine de uygulanması" genel fikrine vardı. Sonuç bildirisinde "sistemin diğer ülkelere nasıl yayılabileceğinin inceleneceğine" dikkat çekildi.
Haberin fotoğrafları