Türk bilimadamlarından önemli buluş!
Türkiye'de insan ölümlerine yol açan kuş gribi virüsünün genleri Türk bilimadamları tarafından deşifre edilerek incelendi ve virüsün insana geçmesine neden olabileceği düşünülen gen değişiklikleri keşfedildi.
Acıbadem Genetik tanı Merkezi'nden yapılan açıklamada İstanbul Üniversitesi Klinik Viroloji Bölümü ve Pendik Veteriner Araştırma Enstitüsü'nden araştırmacıların birlikte çalışmaları sonucunda kuş gribinin insana geçmesine neden olabileceği düşünülen gen değişiklikleri bulunduğu belirtildi.
VİRÜSÜN AKRABALARI DA ORTAYA ÇIKARILDI
Açıklamada bu değişikliklerin hem virüsün insana geçişinde, hem de ağır hastalık yapıcı etkisinde rol oynayabileceğinin düşünüldüğü ifade edildi. Bulgulara göre ise virüsün insana uyum sağlayabilmek için evrim geçirdiği kaydedildi.
Çalışma ile ayrıca virüsün daha önce dünyada ortaya çıkan diğer virüslerle akrabalık ilişkilerinin de aydınlatıldığı da bildirildi.
DOĞUDAKİ VİRÜSÜN KAYNAĞI ÇİN'DEKİ BİR KAZ
Doğu Anadolu'da ölümlere yol açan virüsün kökeninin Çin'in Qinghai bölgesindeki bir kaz olduğunun belirtildiği açıklamada şöyle denildi:
"Moleküler epidemiyoloji denilen ve hastalık etkenlerinin kökenini ve izledikleri yolu moleküler genetik yöntemler kullanarak bulmaya çalışan bilim dalının ülkemizdeki başarılı uygulaması başta kuş gribi olmak üzere yeni çıkan diğer tehlikeli mikrop türlerinin tanımlanması ve önlemler için stratejiler geliştirilmesi olanağı da vermektedir"
MANYAS'DAKİ VİRÜS RUSYA'DAKİ BİR TAVUKTAN
Açıklamada çalışmadan çıkan bir diğer sonucun ise Doğu Anadolu'da görülen ve Manyas'ta görülen kuş gribi vakalarının birbirlerinden farklı virüslerle meydana geldiğinin ortaya çıkarılması olduğu ifade edildi. Açıklamada ayrıca genetik inceleme sonuçlarında Manyas'ta görülen virüsün Rusya'nın Kurgan bölgesindeki bir tavuktan kaynaklandığının saptandığı da kaydedildi.
Virüsün ayrı göçmen kuşlarla Anadolu'nun değişik bölgelerine taşındığının bildirildiği açılamada "Türk araştırıcıların uyguladığı yöntemin bir diğer uygulama alanı da virüsün kökeni ve dolaşma yollarının yanında güçlü olup olmadığının ve hastalıklara direnç geliştirip geliştirmediğinin de çok kısa sürede saptanmasına olanak vermesidir" denildi.
(ANKA)
Yayın tarihi: 28 Mart 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/03/28//haber,BEF799922EC94367A7E50FE8D8CB4A82.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.